ARM се зае със създаването на чипове, подходящи за имплантиране в мозъка. ARM заедно с Вашингтонския университет разработва нови процесори, които ще бъдат интерфейс между мозъка и различните импланти и изкуствени крайници на човешкото тяло.

Един от проблемите на съвременните протези е липсата на обратна сензорна връзка между роботизираните протези и човешкия мозък. Разработчиците създават най-различни високотехнологични протези, които реагират на мозъчните сигнали, на околната среда и имат базови възможности за самообучение. Въпреки това, възможностите им са много по-малко, сравнени със сензорната чувствителност на човешките органи и не могат да предадат информацията за формата и външния вид на предметите.

За изграждането на бъдещи невросистеми ARM ще използва своя най-малък процесор – Cortex-M0 и тези чипове ще се използват като посредници. Те ще преобразуват сложните мозъчни сигнали в разбираем за компютрите език. Компанията възнамерява да постави тези чипове в удобна обвивка, за да не бъдат изхвърляни от човешкото тяло и да са удобни за използване.

Потенциалът на тази технология е огромен. ARM счита, че тези чипове ще помогнат на много пациенти: от болните от Паркинсон и повреди на гръбначния мозък до инсулти. От друга страна, според учените, новите чипове могат да бъдат използвани за превръщане на хората в киборги. Поставянето на процесори в мозъка ще даде възможност на човека далеч да надхвърли възможностите на своя мозък и да увеличи паметта и неговата изчислителна способност.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари