fbpx
-6.2 C
София

ARM: 3D транзисторите на Intel не са нещо неочаквано

Най-четени

Британският разработчик на чипове, компанията ARM, базирана в Кеймбридж, даде интервю за изданието Telegraph, след новината за въвеждането на 3D транзистори в новия технологичен процес на Intel и процесорите им – Ivy Bridge. Веднага след този анонс, акциите на компанията (ARM) започнаха да падат. Към днешна дата ценните книжа отбелязват леко покачване.

Причината за реакцията на инвеститорите е вероятно изявлението на Intel, че 3D транзисторите, както и преходът към 22nm технологичен процес ще позволят значително да се увеличи скоростта и да се намали енергопотреблението на процесорите, в това число на тези предназначени за таблети и смартфони, една територия, доминирана до момента от компанията ARM.

Ян Дрю (Ian Drew), вицепрезидент на маркетинговия отдел в ARM, коментира изявлението на Intel така:
„За нас този преход не е неочакван. Ние естествено знаем, че Intel както и индустрията като цяло работят над тази технология от няколко години. Винаги следим какво се случва при конкурентите, но ние сме уверени, че силата на изградената от ARM процесорна екосистема, е достатъчно стабилна за натиска на конкуренцията.“

Независимо от думите на представителя на компанията, трябва да отбележим, че заплахата от страна на Intel е напълно сериозна. Новите чипове на Intel могат да получат предимство не само от прехода на технологичния процес, но и от въвеждането на 3D транзисторите. И едната и другата предпоставка ще помогнат на компанията да проектира нови чипове Atom за вграждане в таблети и смартфони, като ще се намали цената им, както и енергийната им ефективност. Това на практика ще запълни пропастта, която делеше двете архитектури – ARM и x86.

AMD и нейният производствен партньор Globalfoundries, пък веднага обявиха, че тази технология за тях в момента не е приоритет и ще продължават развитието на досегашния литографски процес. В изявление Globalfoundries отбеляза, че компанията и нейните партньори достатъчно отдавна участват в програмите за проучване и възможностите за използване на 3D структури в транзисторите от ново поколение, но тя не вижда необходимост от въвеждането им поне до преминаване на по нисък технологичен процес, от порядъка на 22~20nm.

За първи път технологията на Intel – Tri-Gate, ще дебютира в идните процесори на компанията – Ivy Bridge, масовото производство на които се очаква да започне през втората половина на тази година. Макар сроковете за преминаване на цялата гама десктоп процесори на Intel към новия технологичен процес и новите транзистори да са вече ясни, за момента не е ясно кога ще стане този преход при мобилните (Atom) такива. Когато обаче това се случи, конкуренцията между двата гиганта – Intel и ARM ще стане доста по-ожесточена.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Mercusys Halo H50G – изгодна Wi-Fi Mesh система за големи жилища

Безжичният интернет е нещо чудесно. Имаме възможност за свързване на всякакви устройства и минимум кабели в къщата. Но нещата понякога не са толкова розови....

Подобни новини