Astra с провал при първото изстрелване на ракета, но с важен опит и потвърдена важна концепция

5
978

Напоследък ставаме свидетели на значително разширяване на частната ракетна индустрия. Вчера станахме свидетели на опита на американския стартъп Astra да влезе в списъка с важни компании. Астра извърши първия си опит за изстрелване на ракета в орбита.

Излитането е успешно, но тест машината Rocket 3.1 е изгубена по време на първия етап от горенето на двигателя

Системата за насочване предизвиква „леко трептене“, което кара екипа да спре двигателите. Резултатът очаквано е драматичен, както може да видите във видеото по-горе. То е заснето от Дженифър Кълтън. Ракетата се удря в земята, не далеч от площадката за изстрелване в Кодиак, Аляска.

От Astra са категорични, че не са очаквали да стигнат орбита с първата си ракета. Очакванията им са това да се случи след три полета. Въпреки това, мисията приключва по-рано от очакваното. Инженерите виждат шанс са натрупване на ценен опит и събиране на важна информация. Уверени са, че ще успеят да изкарат ракетата в орбита по план.

Следващата ракета, Rocket 3.2, вече е готова. Ще я видим да излита след няколко седмици, по време на които ще се анализират събраните данни.

Astra е една от двете компании, чиято главна цел е пускането на товари в орбита по възможно най-евтин начин. Другата компания е Rocket Lab. Макар и провалена, първата мисия доказва концепцията. Излитането е извършено успешно от екип, който се състои от само шест души. Подготовката отнема по-малко от седмица. Дори този брой да се увеличи малко, няма да имаме големите наземни екипи, които сме свикнали да виждаме.

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Шишо
Шишо
1 година

Колко напред са стартъпите от цивилизацията, сравнение с могучая руция!

115
115
Отговор на  Шишо
1 година

Ракетата се разби след една минута, но за трола, това е голям успех 😀

Шишо
Шишо
Отговор на  115
1 година

Разбила се е защото е взето решение да се случи това. Първи пуск, проблем, предсрочно приземяване. На един от многото стартъпи, които има само в цивилизацията. Но за руцкия трол-сопол това не е успех. А в руция стартъп до стартъп… и все с успешни изстрелвания… от батути… на пияни мужици.

Последна редакция 1 година от Шишо
Калин
Калин
Отговор на  115
1 година

Този е трол. Няма тема, която да не политизира.
Технически е неграмотен. 😀

Шишо
Шишо
Отговор на  Калин
1 година

Овчарето калитко, помниш как те разобличих че си трол: в един пост 2 пъти се разкри. А технически си на ниво 0 – коментарите ти са мекакиткови даващи вид на мнения, но винаги манипулиращи съзнанието към отрицание на технологиите и приятелско подсмигване към руцките дървении. Тъп, мекушав, политически манипулиращ, руцки трол.
Цитати: „А ето снимка на съветското чудовище“… „пълно автоматично кацане“ – смешко.