Това е операционната система Astra Linux Special Edition, оптимизирана за специфичния машинен код на руските процесори Елбрус. Представена е бета версията, а работата върху нея протича успешно.

Компаниите „НПО РусБИТех“ и акционерното дружество „МЦСТ“ са извършили оптимизацията на ОС Astra Linux Special Edition за компютрите, базирани на руските процесори Елбрус. Спазва се приетият от компаниите план за портване и развитие на операционната система.

Към днешен ден Astra Linux Special Edition вече се компилира с помощта на специалния руски компилатор за платформата Елбрус, който умее да създава дистрибуции с графичен потребителски интерфейс.

Особено важно е, че компилаторът създава максимално бързи варианти на ОС Astra Linux Special Edition, в които не се използва системата за бинарно транслиране на х86 инструкциите, а специфичния собствен комплект инструкции на руския процесор.

Astra Linux Special Edition се разработва от 2008 година. Тази операционна система е единствената, сертифицирана от ФСБ, Министерството на отбраната и от Федералната служба, по отношение изискванията на РФ относно безопасността на информацията. Това позволява тя да бъде използвана в различните държавни структури за обработка на строго конфиденциална информация, както и на държавни документи с гриф „Строго секретно“.

Astra Linux Special Edition е универсална ОС, която може да работи на всякакви компютърни устройства – десктоп компютри, таблети, сървъри, мобилни устройства с ARM процесори, в мейнфреймите IBM System z и System p, сървърите Yadro с процесори Power8 и други.

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
bluewater
bluewater
3 години

Малийййй как ма сърбят ръцете да разръчкам една такава машина….

bluewater
bluewater
Отговор на  bluewater
3 години

Леле мале някои е против моето желание да се забавлявам и да научавам нови неща. Браво!
.
.
„Не страшны дурные вести –
Мы в ответ бежим на месте.
В выигрыше даже начинающий.
Красота – среди бегущих
Первых нет и отстающих!
Бег на месте обще- примиряющий.“
.
. Утренняя гимнастика (Владимир Семенович Высоцкий ).

Тодор
Тодор
3 години

Аз го разцуквам вече 2-3 дена и ме кефи, мисля да менкам моийто деби, макар, че това е същата работа

bluewater
bluewater
Отговор на  Тодор
3 години

Имам в предвид Астрата върху Елбруса. Защото как да Похвалиш или наплюеш нещо което не си пробвал?