AstraZeneca и центъра Гамалея започват комбинирани клинични тестове на своите ваксини срещу COVID-19

0
343

След публикуването на резултатите от третата фаза на клиничните изпитвания, представителите на компанията AstraZeneca обявиха, че започват още едни клинични тестове – този път съвместно с руския изследователски център Гамалея. На доброволците ще бъдат инжектирани две дози комбинирана ваксина: първо оксфордската AZD1222, а след 28 дни руската Спутник-V, базирана на аденовирус от 26-ти серотип.

По този начин AstraZeneca започва изучаването на възможността за използването на своята AZD1222 в комбинация с други аденовирусни ваксини. В това отношение най-много напредна руският изследователски център Гамалея. Неговата ваксина Спутник-V приключва третата фаза на клиничните тестове и вече има временна регистрация в Русия, която позволява ваксинирането на пълнолетни извън границите на клиничните тестове.

Оксфордската и руската ваксини имат сходно устройство, но различни вектори. И двете дози на британската ваксина се базират на един и същ аденовирус на маймуна, докато за основа на руската ваксина са използвани два различни човешки варианта на аденовируси – Ad5 и Ad26. Това е направено, за да може човешкият организъм да се фокусира именно върху S-протеина на коронавируса, а не на аденовирусния носител на ваксината.

AstraZeneca реши да пробва комбинирането на тези различни вирусни вектори и обяви началото на нова програма от клинични тестове с комбинирано използване на ваксината AZD1222 и Спутник-V. В тези научни изследвания ще участват около 1000 души на възраст над 18 години.

Доброволците са разделени на две групи – участниците от първата група ще бъдат инжектирани с една доза на AZD1222, А след 28 дни – с една доза Спутник-V, базирана на Ad26. Втората група първоначално ще получи руската ваксина. Няма да се използва Спутник-V, базиран на Ad5.

1.2 5 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари