Asustek принуждавани да спрат лаптопите си

4
3

Преди известно време Asustek направиха много успешен ход на IT пазара, като пуснаха своя линия преносими компютри. Лаптоп линията на Asustek се произвежда от дъщерната им фирма Asusalpha и се радва на изключително голям икономически успех. Доста основна част от този успех е факта, че другите големи поризводители на преносими компютри, като Dell, Apple, Sony и Toshiba нямат своя производствена линия и поръчават частите си от други фирми. Пример за такива сделки са Asustek (PS3), Asusalpha (iBook), Hon Hai Precision Industry или т.нар. Foxconn Electronics (Mac mini, Power Mac series) и Quanta (Powerbook 17″). Така на практика Asustek се съревновават със собтвените си клиенти и е нормално да могат да предлагат по-ниски цени. Сега обаче нещата ще трябва да се променят, след като Dell настояват Asustek да закрият своята линия преносими компютри до началото на следващата година или ще предпечетат друг доставчик за компоненти. Друг голям производител, Apple също заплаши, че ще спре поръчките си към компанията ако не спрат лаптоп серията си до ноември тази година, а Toshiba вече започнаха да намаляват поръчките към Asustek. С тези заплахи компанията е иправена пред доста подвеждащ избор и бъдещето на Asusalpha не е много светло. Дали компанията ще предпочете да запази своята успешна линия преносими компютри или ще запази дългогодишните си клиенти ще разберем до края на годината.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

4 коментара за "Asustek принуждавани да спрат лаптопите си"

avatar
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
3dfx
3dfx

това е много гадно положение,Asus лаптопите според мен са най-добрите на пазара

hellkiller
hellkiller

Тамън мислех да си взимам Asus

манол
манол

Неприятно е,че големите „производители“ на лаптопи поставят така нещата.според мен не трябва да се поддават на натиска на големите.А Dell,Apple и Toshiba ако искат да си купуват компонентите от MSI,GIgabyte или от когото предпочетат.
Асус повече ще загуби ако спре собствената си марка,отколкото ако загуби големи клиенти на които продава.

stdask
stdask

Никой не губи клиенти ей така с лека ръка, особено такива като гореизброените. По-вероятно е да стигнат до споразумение лаптопите които Асус сами продават да са на цени по-високи или поне колкото техните.