fbpx
7.3 C
София

AtlasOS – редизайн на Windows 10 за геймъри и слаби компютри. Панацея или риск?

Най-четени

Пазарът на „модифицирани“ версии на Windows съществува от известно време. AtlasOS се стреми да бъде „най-добрата“ версия на Windows 10 за геймъри. Както и за хардуерни платформи, които са остарели, за да работят правилно със съвременна операционна система.

Това е една от най-популярните модификации, с отворен код и големи заявки.

Потребителите на Atlas могат да се насладят на по-високи кадри и понижено входно забавяне и латентност, твърдят създателите. Спецификациите на операционната система обаче са чудесни както за хора с нисък клас системи, така и за геймърски машини от висок клас.

На официалния сайт на проекта, основните характеристики на AtlasOS включват интересни промени

  • Има намален брой стартирани процеси, за да се намали изчислителното натоварване на процесора и същевременно да се понижи системното закъснение.
  • Получаваме повече място за съхранение, тъй като ISO-то на операционната система е доста по-малко в сравнение с официалните образи на Windows. Съответно и след инсталацията заема по-малко пространство.
  • Фокусът е и върху неприкосновеността на личния живот, тъй като телеметрията на Windows е напълно изключена.
  • Има прозрачност на отворения код, така че потребителите и програмистите могат да проверят какви модификации всъщност внася AtlasOS в Windows 10.

Какъв е резултатът?

  • В сравнение със стоковата версия на Windows 10 21H1, последната версия на AtlasOS (0.5.2) намалява броя на изпълняваните процеси от 185 на около 35.
  • Използването на оперативната памет по подразбиране също е значително намалено – от 1,5 GB на 600 MB.
  • Латентността на процесите намалява от 3,09 на 2,55.

Atlas цели да премахне всички „негативни недостатъци на Windows“.

Факт е, че доста от тях биха могли да се отразят неблагоприятно на производителността на игрите. Премахването на функциите за проследяване от Windows 10 така или иначе изглежда като много добра иде. 

AtlasOS има и някои по-спорни характеристики.

Деактивира много функции за сигурност, които са описани като ненужни и безполезни. AtlasOS деактивира смекчаващи мерки срещу хардуерни пропуски в сигурността на съвременните процесори на Intel и AMD като Spectre и Meltdown. Следва принципа, че „ако дадена смекчаваща мярка за сигурност намалява производителността, тя ще бъде деактивирана“. 

Тъй като те не са от решаващо значение за игрите, стандартните функции за сигурност като Trusted Platform Module (TPM), BitLocker, Windows Defender, Voice Recognition, Restore Points & System Reset също са премахнати.

Има и нещо друго, по отношение на отворения код на AtlasOS 

Oсновният инструмент, който в момента се използва за създаването на мода, е NTLite – който е софтуер със затворен код. Създателите на AtlasOS казват, че в крайна сметка искат да предоставят скрипт, който да помогне на потребителите да създадат потребителски ISO на операционната система безплатно.

Полезността на AtlasOS, като се има предвид всичко това, е условна за много хора.

Геймърите и ентусиастите са склонни да купуват най-мощния хардуер, който могат. Възможността да използват Windows 10 на слаб хардуер, не е блазнеща за тях. Противниците на AtlasOS излизат с аргумента че предлага по-малко функции, по-малка съвместимост и по-малка сигурност в сравнение с Windows 10 по подразбиране. Заради това смятат, че не е добър избор както за геймърите, така и за средностатистическия потребител. 

Каква е истината? Има ли по-висока производителност? Да. За сметка на компромиси със сигурността ли е? Отново да. Въпрос на лична преценка и оценка на използването е. 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини