21.6 C
София

Avast наистина печели от продаването на потребителските данни

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Многомилиардната чешка компания Avast, добре известна със своите антивирусни решения, печели пари не само от защитата на своите потребители от компютърни вируси и хакери. Forbes съобщи, че тази компанията още от 2013 година следи поведението на своите потребители в уеб пространството и след това продава тази информация.

В свое изявление пред медиите, назначенията наскоро генерален директор на Avast Ондрей Влчек (Ondrej Vlcek) подчерта, че в тези действия на компанията няма нищо незаконно. Информацията за потребителите, която продава Avast няма как да доведе до конкретния потребител и конфиденциалността на хората не е нарушена.

„Нашата компания не позволява на рекламодателите и на които и да било трети лица да получават чрез Avast достъп до каквито и да било персонални данни и да събират информация за конкретен човек“ – зави Ондрей Влчек.

Преди продажбата цялата чувствителна информация се премахва. Но тя може да бъде получена с помощта на няколко разширения за най-популярните браузъри. Именно това е причината тези разширения да бъдат премахнати от онлайн магазините на Opera и Mozilla.

Според тази информация, чешката компания Avast получава около 5% от своя доход именно чрез търговия с данните на потребителите, които показват статистиките на тяхното поведение в Глобалната мрежа. Това са около $20 милиона за полугодие.

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини