Axios: Изкуственият интелект ще стане главният инструмент на цифровата диктатура

4
1140
цифровата диктатура

Никога досега в историята на човечеството за лидерите на авторитарните режими не е било така лесно да следят населението и да контролират потоците информация. Експертите прогнозират, че големите данни и изкуственият интелект способстват за засилването на авторитарната власт. Човечеството е на прага на цифровата диктатура, но още не осъзнава това.

Изкуственият интелект създава условия за процъфтяване на авторитарните режими, предупреждават аналитиците на компанията Axios. Тираните винаги са се стремили към централизация на властта и нейното съсредоточване само в едни ръце. А с появата на най-новите технологии за контрол и следене се разкриват възможности, които никога досега не са съществували.

Днес правителството може денонощно да наблюдава своите граждани и да извършва непрекъснат мониторинг на тяхната активност в социалните мрежи. За отклоняване от заложения курс и за критика на властта може да има наказания. Най-впечатляващи резултати в това отношение достигна Китай, който към 2020 година планира да включи цялото население на държавата в една обща система за оценка на благонадеждността.

Най-новите репортажи от КНР показват, че без изкуствения интелект и цифровизацията, държавата едва ли би могла да постигне днешния контрол на жителите.

За централизацията на властта говори и Андрю Ун, професор в Оксфордския университет, а в близкото минало – ръководител на ИИ изследванията на Google, а после на Baidu. Благодарение на мощните суперкомпютри и интернет правителството получава достъп до колосален обем от данни, които обработва в съвсем кратки срокове.

Принципът на централизираното планиране бе характерен за СССР и Китай до 1979 година, но сега ИИ може да върне обществото в епохата на плановата икономика.

Големите данни и интернет дават на властите безпрецедентен контрол върху пазарните механизми. Професор Ун счита, че в подобни условия, концепцията за „невидимата ръка на пазара“, предложена от Адам Смит, е вече остаряла. „Тази парадигма бе актуална през последните няколко столетия, но сега махалото се връща назад, най-вече заради голените данни, суперкомпютрите, изкуствения интелект и интернет“ – заявява Андрю Ун.

Според учения, главен инструмент за политически контрол в ерата на цифровата диктатура ще станат големите IT компании и социални мрежи.

С тяхна помощ властите по-лесно могат да следят събитията, да влияят на потоците информация и да маргинализират гласовете на несъгласните“ – счита ръководителят на центъра за икономически иновации в Бруклинския институт Даръл Уест.

Не всички учени считат, че ИИ ще стане политическо оръжие. Невробиологът Николас Райт подчертава, че алгоритмите нямат предпочитания и всеки политически строй може да ги използва, независимо дали е демократичен или авторитарен.

Историкът и футуролог Ювал Харари също е на мнение, че изкуственият интелект може да стане инструмент на диктатурата. Той предполага, че в близко бъдеще режимите с тотален цифров контрол, подобни на китайския, могат да станат стандарт в целия свят. Правителствата и големите корпорации вече умеят с помощта на ИИ и биоинженерия да „хакват“ човека – да контролират неговите желания и да препрограмират неговите чувства. А засега повечето хора не са се научили да разпознават опитите за манипулация на тяхното съзнание.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари