Baidu намали с две трети себестойността на производството на роботизирани таксита

0
461

Baidu, който е китайският аналог на Google, сключи партньорско споразумение с Arcfox, дъщерна компания на голямата транспортна корпорация BAIC, за съвместно произвеждане и подготовка на изцяло роботизирани таксита, които масово ще се използват в градовете. Двете компании възнамеряват до края на годината да представят най-новата версия на роботизираното такси Apollo с четвърто ниво на автономност и себестойност наоколо $75 хиляди.

Съвместната работа на двата технологични гиганта се очаква през следващите три години да доведе до създаването на автомобилен парк от хиляди роботизирани таксита Apollo Moon. Двете страни вече успяха да намалят себестойността на този робомобил с около две трети – до $75 хиляди. Досега средната цена на подобен автомобил, оборудван с автопилот с четвърто ниво на автономност, бе около $230 хиляди.

Apollo Moon е петото поколение роботизирани таксита, което според думите на компанията е 10 пъти по-добро от предишните поколения. Автономното такси се базира на петместния електрически кросоувър Alpha-T, който се произвежда от компанията Arcfox. Този електромобил е оборудван с два електродвигателя с обща мощност 218 конски сили и има акумулаторен блок с капацитет 93,6 KWh, който осигурява пробег от 650 км. Електрическият автомобил разполага с два специализирани лидара, 12 камери, пет радара и 12 ултразвукови сензора. Предвидена е поддръжката на 5G мобилните мрежи и на комуникационната система V2X, която се използва за връзка на таксито с инфраструктурата на таксиметровата компания.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари