fbpx
-3.3 C
София

Baidu получи разрешение да тества таксита без шофьори в Пекин

Най-четени

Няколко месеца след обявяването на услугата Robotaxi на Baidu в Пекин, компанията получи първите разрешителни за провеждане на тестове за превозни средства без водачи в града. Китайската столица даде разрешение на Baidu Apollo да разположи пет такива автомобила на ключови пътни възли на обществения транспорт.

Компанията планира първоначално все пак да остави шофьори в своите таксита, които да са на разположение, в случай, че възникне ситуация, в която да трябва да поемат управлението на автомобила, като постепенно ще работи за намаляване до пълно изчезване на човешката намеса. Компанията на този етап няма възможност да поеме контрола на превозните средства при възникване на спешни случаи чрез отдалечените си системи, което изисква наличието на човешки шофьор за крайни ситуации. Очаква се масовото навлизане на 5G мрежите да спомогне за елиминирането на тази необходимост.

Пекин има строги изисквания за пътните тестове без шофьори. Превозните средства трябва да имат сертификат за способност за самоуправление минимум Т3, който означава, че превозното средство има способност да измине повече от 30 000 километра разстояние по открити пътища и да премине оценка в затворен курс. Baidu е покрила всички тези условия със своите самоуправляващи се таксита, които иска да въведе в китайската столица. Компанията казва, че разрешителните, които чакаше дълго време и най-сетне получи, са били крайъгълния камък в плана ѝ за изграждане на търговски бизнес с автономно шофиране.

Това не е първата частна компания, която пуска в движението по пътищата на Китай автомобили, които не се управляват основно от хора. Миналата седмица AutoX, която работи с подкрепата на гиганта Alibaba, започна да тества 25 автомобила без шофьори в Шенжен. AutoX също изпълнява и експеримент с автомобили, които се управляват отдалечено от водачи, намиращи се в офиси на компанията. Предстои да разберем какви ще бъдат резултатите и обществения отзвук от тези експерименти.

Baidu очаква да може да предложи таксиметрова услуга на жителите на Пекин, която да е базирана на изцяло самоуправляващи се автомобили, които изискват нулева или минимална човешка намеса, до 2023 г.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини