Аналитичната компания Bain & Company публикува специален доклад на тема влияние на роботизацията и автоматизацията върху имущественото разслояване на американското общество. Аналитиците считат, че има твърде сериозен риск роботизацията да не доведе до очаквания ръст на общото благосъстояние, а само ще направи богатите още по-богати.

Според това изследване, роботизацията най-много ще засегне хората с ниски и средни заплати. Плюсът на тази автоматизация е ръстът на производителността и на инвестициите, но на това ще могат да се радват само най-квалифицираните специалисти и големите корпорации. Към края на 2020-те години, 20-25% от работните места в икономиката на САЩ ще бъдат унищожени от роботизацията и автоматизацията от нов тип.

Предизвиканата от роботизацията вълна от инвестиции в тези технологии достигна $8 трилиона. Но в началото на 2030-те години се очаква насищане на сектора и спад в инвестициите. Това ще доведе до огромна волатилност на световните пазари. Аналитиците предсказват, че компаниите няма да успеят да обучат достатъчно специалисти за новите професии, към което се добавя и бързото остаряване на населението на САЩ. Компаниите ще трябва изцяло да променят своите бизнес модели за да се адаптират към новата ситуация, понеже се очаква намаление на търсенето на стоки на пазара.

При тези условия, все повече пари ще се концентрират в ръцете на най-богатите хора и корпорации и много държави ще поемат ролята на арбитър на пазарните процеси.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
4 Автори на коментарите
КольоБай АндроидРевю Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Ревю
Ревю

Плюсът на тази автоматизация е ръстът на производителността

И на кой ще го продават тоя ръст от стоки – безработните нямат кинти ?

Бай Андроид
Бай Андроид

Просто е. Вместо 100 човека да ядат по 1 кюфте, един ще яде 100 кюфтета, а другите 99 ще ядат „виртуални“.

Анонимен
Анонимен

СВРЪХ капацитет
може да съществува само ако държавата минира койни и купува излишъците и ги изгаря
инъче производителя ще трупа стоки докато фалира накрая.

Кольо
Кольо

Новите стоки, ще са с гаранция от 6 месеца и ще се развалят на 7-мия месец. Всичко е измислено. Капиталистите, да не би да спят?