Професор Уорън Уебър от университета в Южна Каролина и консултант на Bank of Canada представи доклад от 37 страници, в който се разглежда хипотетичен вариант за прехода на световната икономика към Bitcoin в ролята на основна валута.

Професор Уебър счита, че с приемането на биткойна като основна валута, финансовата система ще стане по-стабилна, а националните централни банки и правителствата ще изгубят ценни инструменти за влияние върху икономиката. Ето защо те докрай ще се съпротивляват на въвеждането на Bitcoin стандарта.

Уорън Уебър в своето научно изследване сравнява биткойна със златния стандарт. Две са основните сходства: липсата на контрол от страна на властите и ограниченото количество злато и биткойни. Да си припомним, че Bitcoin алгоритъмът ограничава броя на биткойните до 21 милиона цифрови монети. Ако биткойнът стане световна резервна валута, то на негова база банките могат да създават собствени фиатни (без собствена стойност) пари. По този начин може да се завърне златния стандарт, съществувал в световната финансова система до 1970-те години.

Създаването на фиатни пари ще стане една от последните възможности на централните банки да влияят на парично-кредитната политика. Уебър счита, че биткойнът може да бъде особено полезен на икономиката по два начина. Скоростта на появата на нови биткойни може да се счита за постоянна и прогнозирането цените на стоките и услугите ще стане невероятно лесно. Другото преимущество е, че ще се освободят инвестициите за хеджиране, които досега играеха ролята на защита от валутните колебания. Ако биткойнът стане стандарт, тези немалки средства могат да се използват по-ефективно.

Професор Уебър съвсем логично стига до извода, че биткойн стандартът едва ли ще бъде въведен, понеже централните банки и правителствата с всички сили ще се съпротивляват на този процес. С въвеждането на биткойн стандарта те няма да могат да влияят на икономиката чрез проценти и ще загубят доходите си от сеньоража (доходът от паричните емисии). Загубата на тези възможности е твърде болезнена и за биткойна винаги ще бъдат създавани максимални препятствия и бариери. Но с развитието на технологиите е напълно възможно да се появи една съвсем нова, по-ефективна и по-евтина за използване валута.

Абонирай се
Извести ме за
guest
16 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Azhen
Azhen
4 години

САЩ НИКОГА няма да го позволи , те са нищо без долара той и без това яко се клати , ако света се откаже от долара като резервна валута това ще е официалния край на хАмурика преди това да стане обаче ще летят ракети …

Потвърждава
Потвърждава
Отговор на  Azhen
4 години

trud.bg/главният-стратег-на-тръмп-сащ-са-в-икон/ жълти(asia) срещу бели(ус+ес) кой e победил ? БЕЛИ В последните 2000г : търговските войни ВИНАГИ прерастват в открити воени конфликти. Петър Дънов : Няма да се опомнят от тази война, ще започне още по-страшна. Жълтите ще повдигнат 500 милиона войници. Тогава европейските народи пред общата опасност ще се обединят. „Запитаха го: Кой ще победи?“ Учителят мълча известно време, после каза: „Белите, но ще бъде трудна победа.“ Учителят още през 1940 – 1941г. говореше за тези събития и начерта на черната дъска два кръга – единият със стрелка с посока нагоре, другият със стрелка с посока надолу. Първият, който сочи… Виж още »

Потвърждава
Потвърждава
Отговор на  Потвърждава
4 години

по Следващата :

БЕЛИ срещу skynet(terminatori)

Станислав
Станислав
4 години

Ще стане, ще стане – само му дайте още осем години и ще гледаме цените в магазините в BTC-та. И сега в повечето столични клубове е нещо съвсем нормално да си платиш сметката в биткойни.

Nowo
Nowo
Отговор на  Станислав
4 години

2 кръга :
кръг със стрелка нагоре = бъдещето(възход) на БЯЛАТА раса
кръг със стрелка надолу = бъдещето(падение) на ЖЪЛТА/ЧЕРНА раси

а
от черната раса (до 2040г) = няма да остане и помен

Ле. Х.
Ле. Х.
4 години

Това недоразумение Биткойн(BitCoin) няма ли кой да го забрани, ей така от нищото се пръква, не е подкрепено от злато, изисква специални устройства(хардуер), за да се печели(копа) BitCoin. Група компютърни хитреци забогатяват по нелеп начин, създавайки перфектно премислена схема за печелене на реални пари чрез компютърна измама – устройства правещи компютърни изчисления, които ще послужат НЕЗНАЙНО на кого и НЕЗНАЙНО за какво?! Как е възможно да не бъде криминализирана тази тотална схема за измамно придобита, измислена, набедена за валута електронна заблуда. Пари се плащат и дават за свършена работа, а каква работа, на кого и за какво служат тия Криптографски… Виж още »

Светльо
Светльо
Отговор на  Ле. Х.
4 години

Ходи жулни една „Национална лотария“ да се успокоиш, белким спечелиш „нещо“.

Станислав
Станислав
Отговор на  Ле. Х.
4 години

В изказването ти ако смениш Биткойн с която и да е друга реална публична валута ще се получи същото. Група хитреци създават перфектно измислена схема с технически средства да произвеждат необезпечени от нищо парични средства (включително необезпечени от злато). Да де – там долу си написал и имената на хитреците. При биткойните нещата са наопаки – всеки има право да ги произвежда – начинът е ясен и документиран. Обезпечават ги само изчисленията за добива им и това, че всеки портфейл пази информацията за всички транзакции. Количеството не е неограничено, а и трудността на добив се повишава във времето. Само пазарът… Виж още »

Dave
Dave
Отговор на  Ле. Х.
4 години

До Ле: Точно това ме у хобавото на биткойна че не може да се забрани. Даже и тези като тебе да искат да го забранят не можете, и няма да успеете никога.

фсгфд
фсгфд
4 години

„Паричната маса“ на биткойните е предопределена от същността на генерирането им. Към 2014 в обращение има над 12 милиона биткойни, като на всеки 10 минути се създават приблизително 25 биткойна. Общото им количество обаче има установена горна граница от 21 милиона[10″ и на всеки четири години скоростта на добиване се намалява наполовина. Това означава, че нови биткойни ще продължат да се създават в бъдещите сто години.“ Как може нещо ограничено да бъде световна резервна валута или изобщо валута? Колко е паричната стойност на всички биткойни които теоритично и практично могат да бъдат създадени? 500 милиона? 1 милиард? 20 Милиарда? А… Виж още »

Станислав
Станислав
Отговор на  фсгфд
4 години

Много ясно е, че паричната стойност на всички биткойни зависи от текущия курс при който се търгуват. Веднага може да се изчисли към текущия момент. При сегашен курс 1 BTC = $4291.65 и при сегашно количество приблизително изкопани 16,366,275 BTC. Та умножаваме $4291.65*16366275 и получаваме $70,238,324,103.75 или преведено на български – седемдесет милиарда долара. Или хептен на български: 117.063.826.680,70 лв. – само 117 милиарда лева.

Станислав
Станислав
Отговор на  фсгфд
4 години

Не трябва да се подценяват и останалите криптовалути, които общо имат и те в момента подобна обща стойност – около $72,238,324,103.75. Та общата моментна стойност на всички криптовалути според coinmarketcap е Total Market Cap: $143,539,005,798 – какво са за тебе некви си 143 милиарда долара.

фсгфд
фсгфд
Отговор на  Станислав
4 години

143 милиарда са точно едно нищо на фона на световната икономика от десетки трилиони. Ама наистина нищо. Това е цената на 4-5 големи компании. Или личното богатство на 3-4 милиардера. Пак питам – как толкова смешна сума може да бъде използвана за каквато и да било алтернатива на сегашнит пари? Добавям и още един въпрос – ако всички спрем да работим и да произвеждаме стоки и услуги и започнем да копаем криптовалути, ще просперира ли човечеството? Не осъзнавате ли че това е едно голямо нищо? Един балон, едно изсмукване на пари от нищото и за нищото? Обяснете ми с няколко… Виж още »

Станислав
Станислав
4 години

Напоследък много хора задават все един и същи въпрос: „Защо цената на Биткойна се вдига?“ – да въпросът е обикновен, а отговора е сложен. Цената на Биткойна зависи само от пазара и доверието. Ако Вие нямате доверие към тази валута – то тогава няма да имате интерес да купувате от нея. Хората, които я изработват знаят, че за последните изработени биткойни са платили определени пари за да си захранят техните миньорски ферми за добив и имат съответните допълнителни разходи. Съответно те – производителите нямат изгода да ги продават на по ниска цена, а сложността за добив се вдига постепенно всеки… Виж още »

Radical Vision
Radical Vision
4 години

Всички миньори прости да им изгорят копачките, и да ги оберат хакери, алчна сган….

TNT
TNT
Отговор на  Radical Vision
4 години

продължавам да имам 18 карти и да си копам, а ти можеш само да злобееш по форумите.