fbpx
3.2 C
София

BankAPI: безплатна алтернатива на SWIFT

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

BankAPI е децентрализирана система за предаване на съобщения и файлове между банки и други финансови институции, с повишена защита на информацията.

Реализацията на еталонния протокол с използване на OpenPGP (RFC 4880), SHA512 и HTTPS вече е публикувана в Github. Дори и базовата версия на протокола е достатъчно надеждна и може да се използва в реалните банкови системи. Възможна е неговата адаптация в съответствие с фирмените нужди и/или според законодателството на съответната държава.

BankAPI изпълнява само транспортна функция и няма никакво отношение към предаваната информация. Новата система следи за минималната дължина на ключовете, задължително изисква използването на криптиращи ключове с голям размер и други.

От техническа гледна точка BankAPI работи чрез Linux/PostgreSQL/Apache, използвайки криптографския модул pgcrypto. За шифриране и подписване на съобщенията и файловете се използват RSA ключове. Всяка финансова институция, участваща в тази система, генерира двойка публичен и секретен ключове.

Създателите на този проект поясняват, че всички банки към днешен ден обменят информация чрез SWIFT. Това е централизирана система, която на практика е един гигантски пощенски сървър, в който на всяка банка е присвоен собствен адрес (BIC код). Тази система е много добре защитена, но за нейното използване е необходимо да се плаща. Според авторите, тези удръжки се включват в банковите тарифи и се удържат от клиентите във вид на такси и други удръжки.

Новата BankAPI ще е подходяща и за държави, изключени от SWIFT.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини