fbpx
-3.1 C
София

BeWifi – легален начин да крадем от интернета на съседа

Най-четени

Представете си, че сте будни посред  нощ, за да говорите в Skype със свой роднина в САЩ, например. Би било хубаво ако можехте да ускорите интернет връзката си, „взимайки назаем“ малко мегабайти от съседите, които така или иначе спят, нали? Е, това вече е възможно, благодарение на технологията BeWifi, разработена от мобилния оператор Telefonica.

Технологията черпи ресурси от разположени в близост до дома ви Wi-Fi рутери с цел да ускори връзката ви. Така или иначе, обяснява Пабло Родригез от Telefonica, хората не използват интернет през цялото време и всички тези неизползвани мегабайти просто се губят. BeWifi успява да ти оползотвори, препращайки ги към потребители, които в същия момент ползват интернет.

Telefonica са тествали успешно технологията с инсталиране на свои рутери в един квартал в Барселона. Тези рутери е трябвало да бъдат инсталирани от инженери, но от компанията вярват, че активирането на следващото поколение рутери ще бъде толкова лесно, че всеки да може да го направи сам. А накрая, от Telefonica просто ще създадат софтуерен ъпдейт, който клиентите им ще инсталират в съществуващите си вече рутери.

Родригез твърди, че още в началото на разработването на технологията, сигурността й е била на първо място. Освен това, допълва той, нито един потребител няма да бъде ощетен от скоростта на връзката си за сметка на съседите си. „Винаги ще получавате поне това, за което плащате, но често ще можете да ползвате и много повече.“

Технологията все още се тества и, докато чакаме да бъде представена като готов за употреба продукт, можем да се запознаем по-добре с идеята й във видеото по-долу.

Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Mercusys Halo H50G – изгодна Wi-Fi Mesh система за големи жилища

Безжичният интернет е нещо чудесно. Имаме възможност за свързване на всякакви устройства и минимум кабели в къщата. Но нещата понякога не са толкова розови....

Подобни новини