Новината за края на рансъмуер групата зад REvil/Sodinokibi се оказа преждевременна, след като наскоро стана ясно, че криптовирусът се е завърнал. Ако сте станали жертва на заплахата в миналото и не сте изтрили заключената си от REvil информация, то има добра новина за вас. Bitdefender обявиха публикуването на универсален декриптор за REvil/Sodinokibi. Той обаче важи за жертви на програмата преди юли тази година. От антивирусната компания съобщават, че инструмента е разработен съвместно с доверен партньор от правоохранителните сили, за да помогнат на всички засегнати.

Най-успешният действащ рансъмуер днес, REvil е отговорен за криптирането на десетки хиляди системи по цял свят, като носи милиони долари на разпространяващите заплахата.

Както си спомняте, в началото на това лято, REvil отново влязоха в новините, след като удариха голяма американска софтуерна компания. Kaseya бяха атакувани чрез пробив в линията им за доставка, при което много компании, които използват сервизния софтуер на Kaseya станаха жертва на атаката. Самата тя стана причина за разговор на най-високо ниво между американския и руския президент. Разговор, след който се появи и новината за изчезването на REvil. Новината за това беше посрещната със смесени чувства от специалистите. От една страна една криминална структура изчезва, но от друга – десетки жертви на криптовируса, които са се надявали да получат отново достъп до информацията си, вече нямаше да имат каквато и да е възможност за това. В началото на септември се разбра, че REvil/Sodinokibi са обратно в престъпния бизнес.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари