BitDefender съобщи за нова спам кампания във Facebook

0
28


Румънската компания, специализирала се в доставянето на услуги и продукти в областта на информационната и интернет сигурност BitDefender, съобщава за регистрирането на нова спам кампания по страниците на Facebook, която привлича жертви, подмамвайки ги да видят съдържание за възрастни, което е взето от Snapchat.

BitDefender вече са поставили в черните списъци на своите продукти няколко страници, свързани със спам кампанията. Те съобщават, че една от тези страници е била събрала 75 000 Facebook лайкове и 4771 последователи в Twitter – вероятно фалшиви.

„През изминалата седмица, измамата “hottest snapchats” достигна втора позиция в своеобразната класация за най-популярни измами в социалната мрежа Facebook след „check your top profile visitors“. Потребителите, станали жертва на измамата, свързана със Snapchat, често също попадат на измамни съобщения от рода на “leaked work selfies” and “sexy shoots of girls taken by her boyfriend”, пише Бианка Станеску от страниците на блога на BitDefender.

Освен това потребителите на Facebook може да се натъкнат и на други съобщения, част от спам кампанията, от рода на: : “welcome to new batch of snapchat leaked”, както и съобщения, които идват от авторите на същата кампания, като: “This Girl Removed Her Mask After 2 Years,” и “What Happened to Her Will Leave You In A Shock (21 Photos).”

Интернет потребителите (не само тези на социалните мрежи) е добре да внимават за бомбастично звучащи заглавия и текст, които ви подмамват да кликнете, за да разберете повече. Особено внимание трябва да се обръща на линкове, които твърдят, че водят към „откраднати“ или „изтекли“ (leaked) изображения, и разбира се да помнят, че в крайна сметка „любопитството убило котката“. Подобни измами могат да ви отведат не само до спам-анкети и лъжливи фармакологични сайтове, но и към интернет ресурси, на които е разположен зловреден код и даже да станете жертва на рансъмуер, след което всичките файлове на системата ви да попаднат в плен на киберпрестъпници – всичкото това, заради един клик и нездраво любопитство.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за