BitTorrent, компанията зад мрежата за споделяне на торенти, бе закупена от фирмата за криптовалута Tron миналия август за 140 милиона долара. Сега виждаме следващата еволюция на тази сделка, която идва под формата на собствена криптовалута на BitTorrent. С нея потребителите могат да плащат за по-бързо сваляне, както и да я търгуват по обичайните канали.

Това е важна стъпка в комбинацията между Р2Р протоколите и блокчейн-базираната и децентрализирана криптовалута. Новата дигитална валута на BitTorrent е първата крачка във визията за децентрализиран интернет на основателя на Tron Джъстин Сън. В потребителите на BitTorrent той вижда ранните ентусиасти, които първи ще възприемат криптовалутата.

Валутата на BitTorrent е съвместима със собствената валута TRX на Tron. Тя ще бъде налична за потребители по цял свят и ще им позволява да печелят малки количества само като ползват платформата за споделяне. Ще я видим най-напред в клиента µTorrent Classic.

Основана през 2001 г., BitTorrent държи 22 процента от ъплоуд и 3 процента от даунлоуд трафика в интернет при над 100 милиона активни потребители от 138 държави.

Повече подробности се очакват на срещата niTROn Summit, която ще се проведе на 17 и 18 януари.

18
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
15 Отговори на коментарите
10 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Иван
Иван

Пст, пускам Иванокойн. Някой будала да си купи? 1000 лв за койнче. Тамън да покрия едни сметки…

пипи
пипи

Глупак си Иванушка

Иван
Иван

Да, бе. Ама не съм си продал апартамента и нивите на баба да си купя биткойн и после да си го навра в… Пък нека съм глупак.

Dave
Dave

Глупак си защото мислиш че трябва да си продадеш апартамента да си купиш крипто, „не-глупаците“ просто си накопаха и продадоха.

don
don

така ги накопаха, че сега много хора се чудят как да си платят тока и на кой да си продават риговете.!!!

Exile
Exile

Господине, не разбирам как нечия лоша инвестиция поражда такава омраза към валутата, в която е направена. Това е като да мразиш долара. Крипто пазарът е волатилен и би трябвало хората да са запознати с това. Навсякъде има предупреждения да „не се инвестират пари, които не можеш да си позволиш да загубиш“. Някъде по-нагоре видях, че някой продавал апартаменти и други подобни безумия. Риговете би трябвало да са на ръба към края на месеца, но всеки да си наблюдава пазара в крайна сметка. Не става да лежиш и да чакаш милионите…

Пенчо
Пенчо

Тия дето се чудят как да си продадат риговете са тия като тебе, които се включиха след като влака отпътува, другите спечелиха доста.
Иначе в други новини Биткойна днес празнува 10г рожден ден, въпреки че финансови експерти и доказани гениии в сферата като don, тъй-тъй и иван предрекоха краха му…

азз
азз

Хахаха, поредният капан за балъци.
И как точно ако си платиш на bittorrent с криптовалута – ще ти се вдигне скоростта на теглене? Та нали ако съм ти доставчик и те шейпна на 100кб – колкото и да платиш на трета страна – ти пак ще си имаш 100кб 🙂
Използва се невежеството на хората. И за жалост – има балъци.

Анти-трол
Анти-трол

При 5G скоростите ще са други, мисли глбоално и мащабно, не се самозатваряй в малкия балон изолиран наречен България, за който никой от света не му пука.

Не съм фен на 5G!

азз
азз

говорим приципно – че това е капан за балъци! Умните ще разберат идеята ми а тя е – можеш да сваляш с толкова, колкото ти позволи доставчика. И колкото позволи доставчика на отсрещната страна. Максималната скорост на сваляне е или твоят download, или upload-а на отсрещната страна – по-малкото от двете. С други думи, да вземем един наш голям доставчик, чието име звучи близо, или дори бибацом – имаш 100 мегабита download и например 6 мегабита upload. Ако някой тегли нещо от теб – ако ще на 10000 гигабита да е – той ще получи само 6 мегабита. Независимо колко… Виж още »

Светльо
Светльо

Явно изобщо не си схванал идеята. Тя представлява най-просто казано сийд срещу пари. Т.е. сийдъра вече ще има ИКОНОМИЧЕСКИ СТИМУЛ да сийдва. А не „за славата“.

азз
азз

Аз пък ще те светна друго: не е само bittorrent, ами имa и utorrent, bitcomet, Opera и т.н. – да не изреждам колко торент клиенти има. И коко тракери 🙂
Това, че bittorrent са решили да ловят балъци си им е право. Все пак – мрежата си е тяхна. Протокола – не. Така че…. си остава капан за балъци, от които ще се очаква да платят пари (долари, евро, лева) за покупката на измислена „валута“, за която евентуално после да получат нещо.

Светльо
Светльо

Не виждам защо технически въпроси трябва да се обсъждат с такава емоционалност! Представи си група от няколко души, които искат да обменят торенти и да се следи кой колко качва и тегли, но не искат единия от тях да е централно authority, което да води сметка кой колко е качил и свалил, защото той може да подправи информацията (ledger-a). Тази малка групичка хора има интерес никой да не може да подправи информацията. Та това е с прости думи. Първообраза на тази валута е рейтинга в тракерите. Но тоя рейтинг всеки с достъп до тракера може да го подправи.

Жоро
Жоро

След известно време и те ще се пресъединят към идеята, като използваш bittorrent трупаш някакви монети, които мошеш да обмениш във борсата и да си ги вземеш във кеш, това ще доведе до още абонати, който в мамента са над 100000000бр. така че ощаквам и другите торрент програми скоро време да пуснат монети

аз123
аз123

Бъркате: идеята не е да пуснат монети, които ТИ да печелиш.
Идеята им е ТИ да купуваш такива монети и да им плащаш с тях, за да теглиш по-бързо 🙂

don
don

“децентрализиран интернет/децентрализирани пари/децентрализиран..“

това са новите модерни кукички за рибки !

Exile
Exile

Всеки ден се сблъсквате с него без да го осъзнавате. Всеки ден теглите от „разни“ тракери филмчета, програмки, песнички, порно. Достъп на всеки до всичко, споделено на добра воля и безплатно. Това го няма в „модерния запад“.

Exile
Exile

Кукичките от вас!