BitTorrent Bleep: криптиран чат и за Android

0
16

BitTorrent от около една година разработва P2P чата BitTorrent Bleep, известен по-рано като BitTorrent Chat. Преди два месеца започнаха алфа-тестовете на клиентска програма за операционната система Windows. Сега вече софтуерният клиент Bleep Alpha може да бъде теглен от потребителите, като задължителна покана вече не е необходима.

Представени са версии и за Mac и Android, представен е и официалния логотип на Bleep. В мобилния клиент за Android е реализирана функцията WiFi Only, която се препоръчва за потребители, които нямат неограничен достъп чрез мобилните мрежи.

BitTorrent Bleep осигурява гласова връзка между потребителите и може да бъде описан като голям SIP-сървър с използване на DHT таблици. Съобщенията се изпращат от единия участник в разговора към другия, без информацията да преминава през централен сървър, което рязко намалява възможността разговорът да бъде подслушан. Използва се силно шифроване на трафика в крайните точки чрез новите curve25519, ed25519 , salsa20, poly1305 и други мрежови протоколи. За предаване на текстовите съобщения изглежда се използва протокола BitTorrent Sync, който се използва и в едноименната онлайн-услуга за синхронизиране на файлове.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за