Въпросът за силните на деня и информационната защита е особено актуален днес, когато от тяхна страна се чуват все по-засилени заплахи за оставяне на задни вратички в основни криптопротоколи, а оправданието за това от тяхна страна е, че така ще хващат по-лесно терористи и престъпници. Но множество експерти не спират да им повтарят, че те просто не разбират явно как функционират нещата. Може би най-удачния пример, който някои от тези експерти дават е, че това, което искат е като да оставиш ключа за вратата на къщата си под изтривалката, за да може и ваш приятел да влиза там. Но няма как този ключ да не бъде намерен от друг, който не ви е приятел. Какво се случва тогава?

Известният специалист по криптография, информационна сигурност и интернет активист Брус Шнайер неведнъж се е изказвал остро по отношение на хората, които създават политиките и тяхната некомпетентност по отношение на киберпространството и онлайн защитата. Направи го и по време на провеждащото се в Лас Вегас хакерско експо Black Hat 2019, където беше специален гост.

Шнайер е убеден, че е от изключителна важност технологични специалисти да вземат участие в определяне на публичните политики, и това да стане чрез технолозите, работещи в интерес на обществото (public interest technologists). В най-общ план става дума за експерти в конкретни области от света на технологиите, посветили се над разработката на решения, които да помагат на общностите. „В момента няма човек, създаващ политиките, който да разбира технологията“, споделя Шнайер. „Технолозите са в един свят, а създателите на политики живеят в друг. Но вече е недопустимо те да живеят в различни светове с дълбокото преплитане на политиката и технологиите днес. Те говорят различни езици, правят различни предположения и подхождат към решаването на проблемите по различен начин“. Шнайер допълва, че сигурността на самите политики не бива разглеждана. Не се гледа какво точно е създадено и какъв ефект ще има то след време.

„С превръщането на интернет сигурността в сигурност на всичко, технологията, която създаваме се превръща в нещо важно за цялостната политика. И не може да имаме добри политики, ако тези, които ги създават разбират технологията погрешно“, допълва той. Решението е те да започнат да разбират технологията. Всички политически решения, смята Шнайер, трябва да бъдат създавани с мисъл за технологията, и тези хора се нуждаят от технолози в екипите си. Тук идва и ролята на технолозите, работещи за общото благо. „През миналия век, хората, разработващи обществени политики трябваше да са икономисти. Днес, тези които работят по публичните политики е нужно да са технолози“, заявява мнението си Шнайер. Той продължава, отправяйки ясно послание относно днешното състояние на нещата.

Нашият свят, продължава Шнайер, е пълен с програмисти, които имат естествената власт да изграждат технологии по начина, по който на тях им изглежда редно. Но тази привилегия трябва да бъде отнета. Защото следващата голяма вълна в Интернет няма да има за център хората, а „нещата“. Неща, които ще разговарят помежду си и които ще направят човешкото взаимодействие ненужно. „В качеството си на технолози ние притежаваме огромна власт. В качеството си на потребители, нямаме такава власт. Но като служители, ние имаме тази огромна власт и ние трябва да я използваме от средата на офисите си, за да направим така че промените да настъпят бързо“. Шнайер все пак признава, че правителството не е съвсем безучастно, но все пак е нужно да действа по-бързо. Защото, когато Интернет на нещата започне да убива хора, те ще трябва да се задействат. И то бързо.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за