Когато преди четири години RIM (Rest in Motion), компанията позната днес просто като BlackBerry реши да изостави бизнеса си с емблематичните си мобилни устройства, мнозина предвиждаха нейната окончателна смърт. Това обаче не се случи, тъй като новото ръководство предприе стъпки към вдъхването ѝ на нов живот с преориентацията на бизнес дейностите на компанията към сигурността и Интернет на нещата. Така на преден план излезе и Spark, защитната IoT платформа на BlackBerry, а заедно с нея и спектър от други сродни продукти и услуги, като например QNX. По време на наскоро приключилото събитие BlackBerry World, провело се в Лондон, изпълнителният директор на компанията Джон Чен очерта в основи плановете на BlackBerry за завоюване на IoT пространството и обърна внимание на успеха на компанията, които тя има в последната година.

Чен посочва, че BlackBerry вече е свързала и управлява над половин милиард крайни точки, разположени по целия свят. „И това всъщност е консервативна оценка на компанията. Помислете само за броя BlackBerry устройства, които имаме, както и 150 000 000 автомобила с инсталирана в тях QNX. Разполагаме с нещо наистина сериозно“, допълва той.

Чен излага визията на компанията, която цели осигуряването на всички елементи, които съставляват ендпойнт архитектурата, независимо дали става дума за защитени комуникации, zero-trust платформите или системите за автентикация и управлението на идентичността. „В момента сме навсякъде, но цялостната идея е да се уверим, че имаме един цялостен пакет, който е способен да управлява всички крайни точки и да ги защитава за целите на Интернет на нещата“, обяснява Чен. „Осъществяваме добър прогрес в това и ще видите продължението му поне в следващите няколко години“.

Думите на изпълнителния директор на компанията идват на фона на сериозната сделка, осъществена по рано тази година по придобиването на Cylance, компания, оперираща в сферата на информационната сигурност, чиито продукти използват изкуствен интелект за засичане на заплахите. Чен аргументира сделката с огромната експертиза на Cylance предоставения от тях продукт, но също така, че той може да работи, както в облака, така и локално, офлайн и онлайн. Това, подчертава той, прави от Cylance идеално предложение за разрастващата се IoT мрежа, както и с някои индустрии, като правителствените системи и смарт градовете, които имат нужда от защитени приложения, които понякога трябва да остават офлайн. Очаква се технологията на Cylance да намери интеграция в UEM платформата на BlackBerry, а през януари, по време на CES да бъде представена и специална мобилна MTD (mobile-based detection) услуга за засичане на заплахите.

„Ние имаме нужда от технологията. Нуждаем се от нея за управление на крайните точки, както и за IoT инфраструктурата. Cylance представлява ключов компонент за бъдещето ни, ние трябваше да ги придобием. Това е само началото“, завършва изказването си Чен.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари