BlackBerry съди Facebook, WhatsApp и Instagram

0
567

BlackBerry заведе дело за нарушаване на своите патентни права срещу Facebook, WhatsApp и Instagram, обвинявайки разработчиците на приложения за копиране на технологии и функции от месинджъра BlackBerry Messenger.

Патентните дела – част от стратегията на ръководителя на BlackBerry Джон Чен, с помощта на която той се надява да попълни хазната на компанията, която губи позиции на световния пазар на смартфоните, където по-рано доминираше.

„Подсъдимите са създали мобилни приложения, копиращи иновации от BlackBerry и притежаващи редица аналогични особености в областта на сигурността, удобството на потребителския интерфейс и подобрената функционалност“ се казва в изявление на канадския разработчик пред федералния съд в Лос Анджелис.

„Защитата на активите и интелектуалната собственост, акционерите – това е задължение на всеки генерален директор“ – коментира действията на компанията говорителя на BlackBerry Сара Макини в съобщение по електронната поща. Заедно с това, тя отбелязва, че съдебното производство – не е централно звено в стратегията на BlackBerry.

Компанията е била принудена да предприеме тази стъпка след няколко години на преговори, подчертава Макини, добавяйки, че BlackBerry има ангажимент към акционерите да прибегне до подходящи мерки за защита.

Заместникът на главния юридически съветник на Facebook Пол Грюел в отговор на изявлението обеща, че компанията ще отстоява своите права в съда.

„Делото на Blackberry за съжаление се отразява върху текущото състояние на нейния бизнес в областта на месинджърите. В отказът от опити за внедряване на собствени иновации, Blackberry вече търсят начини да облагат чуждите иновации“ – казва Грюел.

BlackBerry се опитва да ги убеди да й заплатят възнаграждение за използването на технологии, описани в повече от 40 хиляди принадлежащи на компанията патенти в различни сфери, включително и в областта на операционните системи, мрежовата инфраструктура, акустиката, обмена на съобщения, автомобилните подсистеми, кибер сигурността и безжичната връзка.

По-рано, през февруари 2017 г. BlackBerry съди Nokia, обвинявайки я в нарушаване на патенти, свързани с 3G и 4G. Това нещо все още е в процес на разглеждане от федералния съд на щата Делауеър.

Междувременно, BlackBerry вече спечели няколко победи. През октомври 2017-та, BlackBerry обяви споразумение с американския производител на смартфони Blu Products, от който канадския разработчик също стана жертва на нарушаване на патенти.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари