Общността на популярната система за 3D моделиране Blender стартира в тестов режим своята нова онлайн услуга video.blender.org за публикуване и разпространяване на видеоуроци, примери и готови проекти.

Услугата се базира на децентрализираната система PeerTube, даваща възможност за изграждането на мрежа за публикуване на всякакво съдържание с помощта на P2P комуникации.

PeerTube използва BitTorrent клиента WebTorrent, който се базира на технологията WebRTC за организирането на директен P2P канал между браузърите. А с помощта на протокола ActivityPub се осъществява обединяването на различните видео сървъри в обща федеративна мрежа, в която посетителите могат да добавят свои материали. Има възможност за абониране за различни канали и получаване на уведомления при появата на нови видеа. Всеки видео сървър изпълнява и ролата на BitTorrent тракер. Обменът да данните се осъществява чрез браузърите на всички потребители, участващи в тази мрежа. Ако никой не гледа видео и не раздава трафик с данни, автоматично се задейства сървъра, на който първоначално е качено видеото. Използва се протокола WebSeed.

Услугата video.blender.org е предназначена да замени гиганта YouTube, който преди няколко дни блокира акаунта на Blender. На 12 юни представители на Blender запитаха YouTube за причината за изчезването на обучаващо видео с над един милион гледания. Отговорът бе, че проблемът се решава, но на 15 юни каналът бе блокиран. На 18 юни всички видеа на Blender бяха блокирани. Решаването на проблема се проточи и Blender реши да стартира собствена платформа.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за