fbpx
9.1 C
София

Blink: нов х86-64 емулатор, изпреварващ QEMU по производителност

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

В рамките на проекта Blink се разработва и развива нов емулатор на х86-64 процесори, който дава възможност за стартирането на статично компилирани Linux приложения във виртуална машина с емулиран процесор. Основната цел на този проект е осигуряване възможността за стартирането на компилираните за х86-64 архитектурите Linux приложения в средата на други операционни системи (macOS, FreeBSD, NetBSD, OpenBSD) и на компютри с процесори с други архитектури (x86, ARM, RISC-V, MIPS, PowerPC, s390x). Кодът на проекта се пише на програмния език Си (ANSI C11) и се разпространява под ISC лиценза.

От зависимостите е необходима само libc (POSIX.1-2017).

По функционалност Blink напомня на qemu-x86_64, но се различава от QEMU със своя по-компактен размер и значително по-високата производителност. Така например, изпълнимият файл на Blink е с големина едва 157 KB, докато qemu-x86_64 заема над 4 MB дисково пространство. Освен това, в стандартните тестове на GCC новият Blink демонстрира двойно по-голяма производителност в сравнение с QEMU. Тази висока производителност е постигната чрез използването на JIT компилатор, който в реално време преобразува входните инструкции в машинен код за съответната платформа.

Емулаторът поддържа директното стартиране на изпълнимите файлове с ELF, PE (Portable Executables) и bin (Flat executable) формати, компилирани с използването на стандартните Си библиотеки Cosmopolitan, Glibc и Musl. Поддържа се емулацията на процесорните инструкции на i8086, i386, SSE2, x86_64, SSE3, SSSE3, CLMUL, POPCNT, ADX, BMI2 (MULX, PDEP, PEXT), X87, RDRND, RDSEED и RDTSCP.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини