Bloomberg: към 2022 година електромобилите ще станат по-евтини от обикновените

12
1039

Засега електрически автомобили могат да си позволят по-заможните, но според Bloomberg, само след три години тази ситуация коренно ще се промени.

Преди десетина години малцина вярваха, че индустрията на електрическия транспорт може да се развие така бързо. През 2010 година електромобилите бяха около 12 500 в целия свят, а през 2018 година са продадени над 2 милиона. Това е около 2% от всеобщия автомобилен пазар. Singularity Net съобщи, че към днешен ден по пътищата се придвижват около 5 милиона електромобила.

Този стремителен ръст се дължи преди всичко на постоянното падане на цените и размерите на акумулаторните батерии, и разбира се, на вдъхновяващия пример на Tesla. Всичко това накара ръководителите на автомобилните концерни да променят приоритетите и да инвестират милиарди в разработването на електрически автомобили. Но въпреки бързия прогрес, електромобилите все още са по-скъпи от стандартните и повечето от тях все още нямат толкова голям пробег и се зареждат по-бавно.

Но последните две точки вече са твърде спорни. Разстоянието, което покриват съвременните електромобили вече достига стотици километри, а това е повече, отколкото е необходимо на обикновените потребители. Към днешен ден на първо място е цената.

Аналитиците на Bloomberg NEF напомниха, че преди две години се считаше, че електромобилите ще станат по-евтини от ДВГ автомобилите към 2026 година. Но миналата година този срок бе променен на 2024 година, а днешният анализ на тенденциите показва, че в Европейския съюз, цените на двата вида автомобили ще се изравнят до 2022 година.

Това ще стане преди всичко заради поевтиняването на литиевойонните батерии. Докато преди няколко години цената на батериите бе около половината от цената на електромобила, днес тя е на ниво 33%, а към 2050 година се очаква да стане 20%. Тази тенденция ще даде възможност за разширяване асортимента на електромобилите.

12
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
6 Отговори на коментарите
9 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Капитализъм
Капитализъм

Предвиждам десетки бирено-шкембевци с гаражи-ремонтадцийици и продавачи на втора ръка лъжи да отидат на бунището на историята. Да се научат да програмират и да не пият алкохол до през нощта. Бай Ганьо ще трябва да се реформира силово. Край със соц идилията.

Тахтун
Тахтун

Нов електромобил надали ще си купя, но повече ме притеснява цената на тока – ще скочи 2-3 пъти, защото консумацията му и тя ще скочи!

ллл
ллл

Все още генерираме електричество. Петролът обаче ни е внос.

Капитализъм
Капитализъм

Не, то не “генерираШ” ток, нито твоята трупа не генерира ток. Престанете с този див колективизъм. Генерира го държавно дружество със свое собствено управление и бюджет, не го генераш ти, нито имаш нещо общо с това. Престанете да говорите като комунисти!

анонимен
анонимен

Ами… Виж един възможен сценарий:

Излизат нови акумулаторни блокове, които се зареждат със специален ток, продаващ се единствено в лицензирани от Лукойл „бензиностанции“. С ток от контакта няма да става.

Тогава всичко си идва на мястото! 🙂

Драган
Драган

Да, да… ама нанай… В обозримо време изобщо не се очертава да има електромобили, сравними по потребителски качества с класическите автомобили. За сравнение на цени може да се говори само за равнопоставени по екстри, обем, комфорт и независимост превозни средства. Много пари изтичат в медиите, за да промият мозъците на хората, колко е хубаво да не смееш да си включиш климатика или чистачките, щото ще останеш без ток насред път…

Алекс
Алекс

Хубаво е да видиш един добре промит мозък в действие. 🙂

Капитализъм
Капитализъм

Проблемът им е, че една държава силно зависи от продажбата на газ и петрол и когато този пазар се промени фундаментално, тогава той ше изпадне в паника, защото няма да има пари за финансиране на пропагандата.

Радослав
Радослав

Докога примитивната западна цивилизация ще дразни с 18650 западните граждани също. Отношението на колегите германски електротехници – егати скапаните акумулатори.

Пенчо
Пенчо

Те и сега са по евтини. Ако малоумниците които мислят, че като си вземат кола „нов внос“ и после наливат по 150лв месечно за горива, и още толкова за поддръжки и ремонти на тия допотопни парни локомотиви са „спестили“, много се лъжат.
Друго си е колата ти да е заредена на 100% всеки ден и да не мислиш нито за бензиностанции, нито за смяни на масла, ремъци, филтри, дискове, накладки т.н.

Стефан
Стефан

Дискове и накладки пак ще сменяш, макар и по-рядко, защото по-екстремното спиране става по конвенционалния начин. Само умереното спиране ползва рекуперативната „спирачка“.
Иначе нещо, което не е засегнато в статията е че една от причините да се изравнят цените на двата типа коли са повишаващите се европейски изисквания за емисиите (азотни оксиди и др.) Това ще оскъпи ДВГ колите заради необходимите доразработи по двигателите. Така цените ще се „срещнат“ по средата.

Станислав
Станислав

Първо изваждаме всички такси за зелени и сини зони, защото тази кола не замърсява околната среда. Пълно зареждане струва около 12 лева от контакта – за 400км. За сравнение бензинов двигател със среден разход 8 литра на 100км. при цена на бензина 2,10 (на Марешки, че е най-евтин!) сиреч за 4 х 100 километра ще платим 32 литра по 2,10 лева приблизително 67 лева. Или грубо казано всеки 400 километра ни излизат с 55 лева по евтино. Автомобила струва приблизително 90 000 лева (45000 евро). Колко километра трябва да минем за да ни излезе безплатен? (Глупости ли пиша?) Смятам цената… Виж още »