Закупуването на електромобили се забавя предимно от тяхната висока цена, спрямо цената на обикновените бензинови и дизелови модели, но това съвсем скоро ще се промени. Експертите на Bloomberg прогнозираха, че само след няколко години ситуацията не само коренно ще се промени, но през 2025 година електромобилите ще станат по-евтини от моделите с ДВГ.

Именно тогава средната цена на електромобила ще падне под психологическата черта от $30 000 и към 2030 година ще се понижи под $26 000. Да отбележим, че за 2016 година Bloomberg оцени средната цена на електромобила на ниво $43 000, докато отново за 2016 година, оценката за средната цена на традиционния автомобил е $28 000. Най-интересното в тази прогноза е, че цената на стандартните бензинови и дизелови автомобили след 2025 година ще започне да расте и ще превиши $30 000, понеже ще има много високи изисквания към изхвърляните вредни вещества. По този начин цената на автомобилите с ДВГ няма да се понижава в опит за конкуренция с новите електромобили, а ще започне да се повишава.

Bloomberg New Energy Finance добави, че понижаването на цените ще стане поради намаляването цената на акумулаторните батерии за електромобилите, които към днешен ден са половината от себестойността на електромобила.

Абонирай се
Извести ме за
guest
14 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Анонимен
Анонимен
4 години

Евреите са решили да ни принудят, щем или не щем да си сменим автомобилите, разбира се за наша сметка, не за тяхна.

assa
assa
Отговор на  Анонимен
4 години

Като караш кола на 30 години.

Анонимен
Анонимен
Отговор на  assa
4 години

Мое право си е да карам кола дори на 100 години. Стига да е изправна. Ама виж ония хитреци, как подмолно действат през правителствата и ЕС, като бутат разни закони, да удрят хората по джоба, принуждавайки ги да пазаруват ненужни вещи. Малко им стана, не им стига вече, това което пробутват на безмозъчните чрез рекламите.

ft3
ft3
Отговор на  Анонимен
4 години

Тесла по 1 млрд$ на година
и евреите продължават да я субсидират
и МНОГО шум за прекрасният нов свят(знаят къде пътуваш-колата праща до …)

Това си е търговска война срещу държавата наречена бензиностанция.

Oggy
Oggy
4 години

Същественото от тази статия е, че сравнението ще се запази като елекро-автомобилите няма ще поевтинеят, а тези с ДВГ ще поскъпнат.
Всичко е планирано, производителите няма да са от прецаканата страна.

Анонимен
Анонимен
Отговор на  Oggy
4 години

Дам, ще поскъпват ония, пък накрая и направо ще ги забранят в полза на електричките. Кой каквото е похарчил, никой няма да го компенсира, просто ще изкарат закон за спиране от движение на ДВГ бричките, дори и тези спазващи най-новите евро норми, та ако ще и притежателите им да са ги купили година-две преди това направо от магазина.

хладник
хладник
4 години

И сега има читави заводски електрички под 20к $. След още 10 години ще са навсякъде.

Анонимен
Анонимен
Отговор на  хладник
4 години

10 години не са достатъчно време за замяна на ДВГ, по простата причина, че е невъзможно да се произведат толкова електрички, дори всички производители на автомобили да прекратят още сега производството на ДВГ и напънат докрай линиите си само за тесли и други дърводелски инструменти. Дори теоретично няма вероятност да успеят. Но нека си представим фантазно, че въпреки всички реалности, все пак за 10 години всички автомобили бъдат заменени с електрически. За да ги зареждат редовно, ще са нужни още около 1436 броя гигаватови ядрени реактора, освен всичките налични досега произвеждащи електричество съоръжения, от всички видове, които ползуваме.

хладник
хладник
Отговор на  Анонимен
4 години

всички си е твоя фикция, аз не съм казал всички.

Анонимен
Анонимен
Отговор на  хладник
4 години

Хайде на бас, че след 10 години дори 10% от автомобилите в световен все още няма да са електрички. Освен в някои отделни страни, чиито граждани са достатъчно състоятелни, че да си ги позволят и глупави, че да си го позволят.

МW1
МW1
Отговор на  Анонимен
4 години

Не си за тука – прекалено си умен.

Източна европа/русия/Африка/Азия/южна Америка/юс(90 мил на купони за храна)
и след 20г няма да имат елки.

360
360
Отговор на  МW1
4 години

То за това продава само по 50 000 на година.

Dave
Dave
4 години

Те и сега са по евтини като сметнеш че не оставяш всяка седмица по 150лв на бензиностанцията и не сменяш масла филтри и ремъци ама хората са наивни и си карат миризливите пушещи парни локомотиви и после питат защо нямат пари 🙂

wweq
wweq
Отговор на  Dave
4 години

За съжаление това е само едната страна на нещата. Вземете та пропътувайте разстоянието от Дуранкулак до о. Тасос с електричка. Може и да успеете, ако си влачите и бензинов генератор на ток.