Bloomberg: руският елит още през месец април е получил ваксина срещу новия коронавирус

17
2975

Агенция Bloomberg съобщи, че топ-мениджърите, политическият елит и някои бизнесмени на Русия още през месец април тази година в рамките на затворена медицинска програма са били ваксинирани срещу новия коронавирус. Някои са се отказали от тази ваксина.

Информацията е предоставена от анонимни участници на тази програма, в рамките на която на хората е дадена експериментална ваксина, разработена от научно изследователския институт по епидемиология и микробиология „Гамалея“ (Nikolay Gamaleya).

С ваксината на Gamaleya е инжектиран ръководителят на алуминиевия гигант United Co. Rusal, редица магнати – милиардери и правителствени служители от висшия ешелон. Няма информация дали Владимир Путин е сред ваксинираните.

Според тези данни, ваксината е дадена на около сто души, но на този факт не е дадена гласност, за да се избегне наплива на желаещи също да получат ваксината. Участието в тази експериментална програма е било безплатно, а приелите ваксината е трябвало да подпишат документи, че са запознати с възможните рискове.

Bloomberg допълва, че официалните клинични тестове на тази ваксина в Русия са започнали с доброволци чак през месец юни тази година. Но въпреки че ваксината е била експериментална, организмът на ваксинираните е проявил имунен отговор, а странични ефекти не са наблюдавани. Само някои участници съобщават за краткотрайно повишаване на температурата и мускулни болки.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
17 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари