Bloomberg: Facebook разполага с инструмент за разкриване на дезинформацията за себе си

0
343

Безбройни са случаите на оплакване от Facebook за разпространение на фалшиви новини и конспирации в социалната платформа. Компанията е загрижена за тяхното разпространение, или поне за тази информация, която засяга самата нея. Android приложенията могат да преглеждат конфиденциална информация и без ваше разрешение. Bloomberg съобщи, че тя е разработила специалната програма Stormchaser, която следи конкретни слухове за Facebook, анализира ги и предприема действия.

Проектът е разработен през 2016 година, а програмата има широк достъп – може да чете публично издадените новини и дори личните съобщения на потребителите, отправящи си шеги един към друг. Програмата може да следи и WhatsApp. В някои случаи Facebook е използвала намерените резултати в опит да опровергае публично слухове за себе си.

Според някои анализатори, Stormchaser е пример за това как Facebook приоритизира елиминацията на данни, уличаващи компанията, спрямо друга лъжлива информация. Според неин представител обаче случаят въобще не е такъв:

„Не сме използвали този вътрешен инструмент, за да се борим срещу фалшивите новини, защото не за това бе направен той и нямаше да проработи. Той е изграден с проста технология, която ни помага да откриваме статуси за Facebook на базата ключови думи, за да решим дали искаме да отговаряме на породено объркване около платформата. Сравняването на двете действия е грешно.“

Не че е необичайно компания да я е грижа какво мислят потребителите за нея в социалната медия. Със Stormchaser обаче Facebook има голямо предимство. Тъй като най-обширните платформи са собственост на компанията, тя има директен достъп до цялата информация и може да реши да я използва съгласно целите й. Въпросът е как това ще повлияе на конфиденциалността.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за