Blue Origin започва доставките на ракетните двигатели ULA Vulcan, заменящи руските РД-180

7
1462

Американският концерн United Launch Alliance (ULA) – съвместното предприятие на Boeing и Lockheed Martin, подписа договор с Blue Origin за доставката на ракетните двигатели BE-4 за собствената си ракета носител Vulcan Centaur.

Да си припомним, че ракетата носител Vulcan Centaur бе разработена за да замени предишната Atlas V, в първата степен на която се използва руският ракетен двигател РД-180. Досега ULA закупуваше РД-180 от руското предприятие Енергомаш. Това събитие може да сложи край на зависимостта на САЩ от руските ракетни двигатели. Това се отнася не само за двигателите, понеже поръчките за доставката на астронавти до МКС вече си поделят SpaceX и Boeing.

Blue Origin е една от компаниите на най-богатия човек в света Джеф Безос. Двигателят BE-4 се разработва от 2011 година за ракетата на Безос New Glenn, проектирана да транспортира товари и хора в околоземна орбита. Двигателите вече са готови, а първото комерсиално изстрелване на ракетата Blue Origin е планирано да бъде осъществено до 2020 година.

Една от ключовите особености на BE-4 е тягата от 2400 килонютона на ниво морското равнище. BE-4 се счита за първия двигател с течен кислород и течен метан в качеството на окислител и гориво.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари