Blue Origin започва доставките на ракетните двигатели ULA Vulcan, заменящи руските РД-180

7
1327

Американският концерн United Launch Alliance (ULA) – съвместното предприятие на Boeing и Lockheed Martin, подписа договор с Blue Origin за доставката на ракетните двигатели BE-4 за собствената си ракета носител Vulcan Centaur.

Да си припомним, че ракетата носител Vulcan Centaur бе разработена за да замени предишната Atlas V, в първата степен на която се използва руският ракетен двигател РД-180. Досега ULA закупуваше РД-180 от руското предприятие Енергомаш. Това събитие може да сложи край на зависимостта на САЩ от руските ракетни двигатели. Това се отнася не само за двигателите, понеже поръчките за доставката на астронавти до МКС вече си поделят SpaceX и Boeing.

Blue Origin е една от компаниите на най-богатия човек в света Джеф Безос. Двигателят BE-4 се разработва от 2011 година за ракетата на Безос New Glenn, проектирана да транспортира товари и хора в околоземна орбита. Двигателите вече са готови, а първото комерсиално изстрелване на ракетата Blue Origin е планирано да бъде осъществено до 2020 година.

Една от ключовите особености на BE-4 е тягата от 2400 килонютона на ниво морското равнище. BE-4 се счита за първия двигател с течен кислород и течен метан в качеството на окислител и гориво.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
4 Отговори на коментарите
6 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Огнян Пеев
Огнян Пеев

Време беше.

gotqn
gotqn

В статиите за НАСА има доста хора, които се подиграват, че американците ползват услугите на руснаците. Сега се надявам техните противници да не правят същото, защото не е нито позитивно, нито конструктивно.

Кольо
Кольо

Разликата в тягата на морското равнище е 59% в полза на руският двигател. Което значи примерни, че в ракета с 4 РД-180 за да се заместят с ВЕ-4, ще трябва да използуват 6.5(шест и половина) бройки или нещо такова ВЕ-4-ки. Хм?! Не знам как излиза сметката с разходната част. Разбира се, щом американците са готови да плащат, за да са самостоятелни, лошо няма. Обаче колкото повече двигатели на едно място, толкова е по-вероятно някой да дефектира. Та не е само до пари, но и до повишаване на риска.

Ozzy
Ozzy

Да де, ама руския двигател е двоен. С две сопла. ?

Калин
Калин

Безос казва нещо от сорта – архитектурата на РД-180 е оптимирана за максимална тяга, един вид го поставя в тежка категория. БЕ4 е проектиран да бъде в средна категория в това отношение.

Калин
Калин

The RD 180 is a very high-performance engine, operating at extreme temperatures and pressures. Higher pressures translate into marginally more performance but at a high cost of development time, money, and uncertain reusability. “Our strategy is, we like to choose a medium-performing version of a high-performance architecture,“ Bezos said. „The RD-180 is both—a high-performing version of a high-performance architecture. That’s a very challenging engine to develop, and it really complexifies everything. With a lower pressure, you can still get very high performance.“

Случаен
Случаен

BE-4 първо е двигател за многократна употреба заедно с цялата първа степен на ракетата. Второ е с възможност за многократно стартиране и спиране по време на самия полет и последващото кацане на първата степен. Затова и не е форсиран на максимум. Руският двигател си е за еднократна употреба, както и с еднократно стартиране и толкова.
Американския двигател е толкова технологично напред, че руснаците не могат и да сънуват дори за подобни технологии.