Blue Security се предадоха пред спамер

5
0

Blue Security, израелска фирма, оперираща уникалния софтуер Blue Frog – насочен срещу спамерите, обяви закриването на анти-спам кампанията си след масирани DDoS атаки върху своите сайтове, продължаващи вече над половин месец.

Blue Frog е софтуер, който позвалява(ше) на потребители да предлагат в него домейни и имейл адреси, от които са получили спам. След оценка от екипа на Blue Security дали адресът наистина изпраща спам, към такъв адрес се изпращат хиляди писма, приканващи спамера да спре дейността си.

Дали този метод щеше да има положителен ефект върху количеството спам не се знае, но явно инициативата на Blue Security сериозно е раздразнила руските спамери, конкретно спамерът, известен като PharmaMaster.

От 2 май досега той провежда масирана DDoS (Distributet Denial of Service) атака срещу сайта на Blue Frog. В резултат на атаката сайтовете на Blue Security, които са хоствани от Tucows бяха недостъпни през повечето време. Други клиенти на Tucows също изпитваха сериозни затруднения, поради влошен или липсващ достъп до сайтовете си.

В опит да се справи с атаката Blue Security се опитаха да я пренасочат към един техен стар блог, направен в TypePad. В резултат сайтът на TypePad беше ударен от атаката и изчезна от ефира.

През следващите 10-12 дни от Blue Security правят всичко възможно за да се справят с атаката, но без резултат. По техни данни над 70 процента от IP адресите, участващи в атаката са били уникални, което само по себе си говори доста за размера на бот мрежата, от която са извършени.

Днес президентът на компанията, Еран Решеф (Eran Reshef) обяви, че спират анти-спам кампанията си. „Ако продължим да отстояваме позицията си, в срок от няколко дни основни уебсайтове ще станат недостъпни. Не мисля, че това е нещо, за което можем да носим отговорност.“ каза Решеф.

Според него правителствата трябва да разберат, че спамери като PharmaMaster са свързани с криминални групировки и не могат да бъдат унищожени от малки компании като неговата.

Атаките над Blue Security показват, че въпреки привидната си стабилност, интернет е една доста несигурна и незащитена среда в сегашния си вид. въпреки това, именно свойствата, на коите се дължи тази незащитеност правят интернет евтин и достъпен. Дилемата остава.

Източник: INet.blog.bg

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещя коментар
1 Автори на коментарите
sixkillerzeus1kaokalevpoisk Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
sixkiller
sixkiller

Хората са казали, „Kойто го може го може!“…
Еран Решеф е прав, немогат да носят такава отговорност, но това доказва колко безащитни всъщност сме…

zeus1
zeus1

Правилата на джунглата …. да питам що им плащат тиа пари на политици и полицаи или нема смисъл, а ?

kao
kao

Любопитен подход на компанията – да пратим спам на спамерите – чудесно обърнат срещу тях. Надявам се, че бъдещите мерки срещу спамерите, ще са по-интелигентни.

kalev
kalev

Е, вие представяте ли си това да стресне спамера? Доста тъп подход наистина. Много ясно, че ще гледа да им играе още по-сечено. 😉

poisk
poisk

те не бяха готови за война – ние сме – или все още не е дошъл края на Blue Frog