Организацията Bluetooth SIG, регулираща развитието на този много разпространен безжичен интерфейс, представи новия формат за обмен на данни Bluetooth Mesh. Новият стандарт е особено удобен за развитието на смарт домовете.

Новият стандарт описва многоклетъчно разпределение на данните при тяхното предаване. Bluetooth Mesh използва виртуална мрежа: данните се излъчват от една клетка към друга, докато не стигнат до адресата. Според създателите на новия стандарт, Bluetooth Mesh ще бъде особено полезна в концепцията „Интернет на нещата“.

Така например, с помощта на Bluetooth Mesh могат да се изпратят данните от сензора в едната стая до смартфона в другото помещение. Информацията ще се предава чрез междинни възли: таблети, лаптопи, компютри и всякакви други устройства, поддържащи новата технология. Предвидено е сензорите да могат да обменят данни с централен блок, разположен на голямо разстояние.

Аналогичното излъчване на сигнал директно до приемника изисква повече енергия, отколкото излъчването до най-близката клетка. С тази технология IoT устройствата ще могат да работят по-дълго в автономен режим.

Една от най-характерните особености на Bluetooth Mesh е, че не се налагат промени на хардуерно ниво. Технологията може да работи с всички устройства, поддържащи Bluetooth 4.0 и 5.0, като е необходимо само да бъде подменен софтуера.

За допълнителното развитие на новия стандарт организацията възнамерява да привлече и производителите на Bluetooth устройства.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари