8.6 C
София

BMW започна строежа на първия в света завод за производство на алуминий чрез слънчева енергия

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Германският автомобилен концерн BMW AG обяви, че съвместно с промишления гигант Emirates Global Aluminium PJSC (EGA) започва изграждането на завод за производство на алуминий без отделянето на вреден въглероден диоксид. В новия завод на EGA ще се използват слънчевите електроцентрали, разположени в Обединените Арабски Емирства, като производството ще бъде около 43 хиляди метрични тона алуминий годишно. Според анализите на автомобилния производител, „слънчевият алуминий“ към 2030 година ще намали въглеродната следа на компанията с около 20%.

Слънчевата електрическа енергия, която ще се използва в производството на алуминий ще постъпва от слънчевия парк Мохамед бин Рашид Ал-Мактум, който е разположен в пустинята на юг от Дубай. След това алуминият ще се обработва и превръща в автомобилни детайли чрез леярните на завода на BMW в Ландсхут, Германия.

„В съвсем близко бъдеще ние ще можем да достигнем 50-процентно намаляване но емисиите от въглероден диоксид чрез използването на екологично чиста енергия. Използването на слънчева електрическа енергия за производството на алуминий е важна стъпка в тази насока“ – заяви Андреас Вент, топ-мениджър на BMW AG.

Освен съвместната грижа за околната среда новото споразумение подпомага и друга инициатива на BMW – електрификацията на транспорта. Компанията отбеляза, че повсеместното разпространение на електромобилите води до снижаване на емисиите от въглероден диоксид, като в същото време на преден план излиза друг проблем – масовото производство на акумулаторни блокове за електромобилите. Концернът възнамерява да увеличи производствените си мощности и да произвежда повече акумулаторни батерии за електромобили.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини