Надпреварата за Марс набира обороти. Генералният директор на корпорацията Boeing, един от най-големите световни производители на авиационна, космическа и военна техника счита, че мегаракетата, която неговата компания разработва заедно с НАСА, ще може да изпрати астронавти до Марс и ще направи това по-рано от милиардера и генерален директор на SpaceX Илън Мъск.

На въпроса на CNBC, кой според него първи ще транспортира хора до Марс – Boeing или SpaceX, ръководителят на Boeing Денис Муленбърг отговори, че безусловно вярва на своята компания:

„Рано или късно, но човечеството ще достигне Марс. А аз съм твърдо уверен, че първият човек, който ще стъпи на Червената планета, ще бъде доставен дотам с ракета на Boeing“.

Плановете на НАСА са първоначалното изграждане на лунната орбитална станция Deep Space Gateway, която ще бъде междинен пункт към другите планети, включително и Марс. Именно там агенцията възнамерява да използва мощната ракета-носител SLS, съвместно с космическия апарат Orion.

Естествено, след изявлението на Муленбърг, Мъск не можеше да мълчи, но се ограничи с къс и дързък коментар в своя Twitter акаунт: „Направете го!

В отговор на това Boeing заяви, че приема предизвикателството, а служителите написаха в своята страница на същата социална мрежа: „Играта започна!„.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

Вече само празни приказки опяват. Преди поне имаше планове, дати на стартовете и технически данни, нищо че бяха с перманентно включено отлагане, сега останаха само голи намерения.

Изидоро
Изидоро

Най-добре Роскосмос да го направят първи. С първия полет на Марс да изпратят перманентно Владимир Путин.

bluewater
bluewater

Сматат ли да го върнат обратно :-)))

Човек
Човек

Space Race 2!

Изидоро
Изидоро

Илон е своего рода гений, за разлика от идиотите от Боинг.