Boeing са подвели FAA за безопасността на своите 737 Max

2
549

Съобщения от 2016 г. сочат, че Boeing може да са подвели Федералната авиационна администрация за противоречивата система за безопасност на своите спрени 737 Max реактивни самолети, съобщава Reuters. Съобщенията са между двама служители на Boeing, които обсъждат въпроси за безопасността на софтуера MCAS, който се смята за отговорен, за двете авиокатастрофи със 737 Max, които убиха общо 346 пътници, и именно след случаите самолетът беше забранен на летищата от почти целия свят.

В съобщенията пилотът на „Боинг“ Марк Форкнър се възползва от това, че системата MCAS затруднява изпълняването на симулация на полет със 737 Max и поради това такива са проведени ограничено, съобщават в доклада си от „Ню Йорк Таймс.“

Форкнър, който е главният технически пилот на 737, признава, че може да е подвел регулаторите за безопасността на самолета. В съобщенията си, той казва:

„По същество излъгах регулаторите несъзнателно. „

Съобщенията са от ноември 2016 г., осем месеца преди Форкнър да подаде заявка до FAA да премахнат MCAS от характеристиките на самолета, като е обявено, че системата ще се използва само в редки случаи, и именно поради това от FAA одобряват искането.

Боинг са открили съобщенията преди месеци, но едва наскоро ги предават на Министерството на транспорта. В писмо до изпълнителния директор на Boeing Dennis Muilenburg, администраторът на FAA Стив Диксън нарича действията на авио гиганта „озадачаващи“ и иска да разбере защо Boeing са забавили предаването на съобщенията до регулаторите. Очаква се Мюленбург да даде показания пред Конгреса по-късно този месец.

Какво не е наред в 737 Max?

MCAS е система за увеличаване на маневрените възможности на самолета и е софтуер, разработен уникално за Boeing 737 Max. Принципът на работа е следния – системата взема данните от сензорите, за да определи колко носът на самолета е насочен нагоре или надолу спрямо настъпващия въздушен поток. Когато MCAS установи, че самолетът е нагоре по опасен ъгъл, тя може автоматично да принизи носа на самолета с цел да се предотврати евентуална авария.

Предварителен доклад от индонезийски следователи сочи, че Lion Air 610, един от фаталните полети с Boeing 737 Max, се е разбил защото дефектен датчик погрешно е давал информация до MCAS, и носът на самолета е бил насочен рязко надолу.

Докладът идва в момент, когато Boeing се опитват да възстановят полетите със 737 Max. Самолетите бяха спрени от авиокомпаниите през март 2019 г., когато Етиопски самолет се разби, което беше вторият случай.

От FAA не отговарят на искане за коментар.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари