Boeing ще използва два бордови компютъра, за да отстрани проблема в Boeing 737 Max

2
664

Boeing изглежда намери решението на проблема със самолетите Boeing 737 Max. Уеб порталът Engadget съобщи, че компанията разработва нов софтуер, който ще използва данните на два едновременно работещи компютъра, с цел да се повиши надеждността на цялата система за управление. Досега се използваше един бордови компютър. По този начин трябва да бъде отстранена уязвимостта, която стана причина за няколко тежки катастрофи с тези самолети.

Подчертава се, че процесорът в Boeing 737 Max не е бил достатъчно добре защитен от последствията от случайните промени на битовете. Подобна промяна е с нищожно малка вероятност, като основната причина за подобно събитие се посочва проникването на космически лъчи в управляващия чип. При възникването на подобно събитие, пилотите имат твърде малко време, за да възстановят работоспособността на самолета. Предложените промени почти изцяло премахват възможността за възникването на подобна ситуация. Тоест, за да има подобни катастрофални последствия, и в двата бордови компютъра за управление на полета би трябвало едновременно да възникне подобна грешка.

Boeing не потвърждава и не отрича тази информация на медиите. Компанията се ограничи с кратко съобщение, че работи съвместно с FAA и другите регулаторни органи, за да отстрани въпросната уязвимост. Компанията възнамерява да започне тестовете на новия софтуер през месец септември, а през месец октомври да започне нормалното използване на тези самолети.

Но възобновяването на полетите на Boeing 737 Max зависи от резултатите от изпитанията и от одобренията на голям брой регулаторни органи. Това може да отнеме много време.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Fermin Trujillo
Fermin Trujillo

алчност и аутсорсване са причините това да се случва с Боинг.

Раджеш Ахмак
Раджеш Ахмак

А дали ще ги подобрят като хидро-приводите движещи опашния вертикален елерон?
Че се оказало като се издигне от топло летище понякога замръзвал..и самолета се забива с пироет надолу към земята.. И там се правили на ощипани, ама то нямало как.. и накрая като открили проблема предложили на компанитте ако се обадят да им доставят поетапно от новите модули!?
Та.. да разбираме ли, че индийския аоутсорс програмер решил да попромени малко кода или не..