Bosch представи сенник с изкуствен интелект, който премахва слънчевите отблясъци при шофиране

2
744

На CES 2020 в Лас Вегас, Bosch представи нов сенник с Изкуствен интелект, която ви предпазва от заслепяване, без да пречи на видимостта ви докато шофирате.

Управляването на автомобил и временното заслепяване от слънчевите отблясъци може да бъде страшно и опасно преживяване, което се случва твърде често, за да бъде пренебрегнато от автомобилната индустрия. Ако имате опит като шофьор зад волана или дори като пътник, тогава сигурно знаете колко ослепително може да бъде слънцето в горещ и ясен ден. Това е един малък кошмар, който в някои случаи дори може да има тежки последици, особено ако водачът е неопитен е не е свикнал да се ориентира на пътя дори при намалена видимост.

Ако си мислите, че това е проблем, който се среща само през лятото и то в определени часове на деня, силно вероятно е никога да не сте управлявали автомобил, тъй като проблемът е целогодишен, като особено засилен е през зимата, когато слънцето е по-ниско в небето и времето обикновено е по-мрачно. Всъщност проблемът може дори да се засили, когато слънчевите лъчи се пречупват и отразяват в мокри пътни настилки, което създава ефект, познат на шофьорите като двойно затъмнение. Ако сте го изпитали по време на движение, тогава ще знаете колко бързо може да се появи и как не винаги е предсказуемо.

Въпреки че превозните средства отдавна са снабдени със сгъваеми сенници, това тромаво решение е доста old school и далеч от идеалното. Въпреки че повечето такива сенници могат да се регулират, често те нарушават видимостта под най-добрия ъгъл. Всички трябваше да търсим начини да се справим с този досаден проблем от години, но Bosch сега работи над концептуално потенциално решение, което използва Изкуствен интелект за справяне с проблема.

Иновацията се нарича Virtual Visor и представлява прозрачен LCD панел, който интуитивно блокира отблясъците, докато кофирате, както и предоставя ясен изглед на пътя напред. Това е нещо с размерите и монтажа на традиционен сенник, който всъщност предава ясна картина на пътя, а в същото време използва изкуствен интелект, с който премахва слънчевите отблясъци. Според статистиката на АА, всеки 1 от 50 инцидента на пътя е предизвикан именно от слънчеви отблясъци, така че появата на тази технология определено е добра новина за водачите по света.

Направете малко сянка

Virtual Visor, както вероятно вече сте се досетили, използва интуитивна камера, която следи както водача, така и пътника едновременно. Bosch разкри пред TechRadar на CES, че тази технология използва интелигентни алгоритми за динамично управление, които сканират както пътя за отблясъци, така и лицето на шофьора за осветяване и сенки.

 

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари