Блокчейн технологията е вече години наред на пазара. Тя е двигателя на цифровите валути, но в други сфери, блокчейн технологията, независимо от големите планове, така и не навлиза. Все пак, в последните години имаме успешни нишови проекти в областта на финансите и банковото дело, в земеделието и преноса на енергия, преноса на стоки и логистиката. Един такъв любопитен проект представи по-рано този месец немския концерн BOSCH – хладилник на блокчейн!

Цел на интегрирането на блокчейн технологията в хладилника, разработен заедно с Wien Energie е умното управление на изразходваната от него енергия и контрол. Благодарение на специално приложение, потребителят може не само да следи консумираната от уреда енергия, но и да контролира температурата в отделните отделения, да получи уведомление, ако вратата му не е затворена и да дава информация за изпусканите вредни емисии. Но разбира се, не това е основното му достойнство. Именно чрез интеграцията си с блокчейн, потребителят може да стане активен участник на енергийния пазар, избирайки независимо доставчик и източникът на тази енергия. Това може да са соларни панели, вятърни ферми и др.

Тук идва мястото на смарт контрактите. За всеки един киловат-час електричество, който използва уреда, ще бъде публикувано доказателство за извършена работа и осъществена транзакция в блокчейн мрежата. По този начин ще се осигурява прозрачен поглед към разходваното електричество – от производството до доставянето му, което на свой ред ще дава повече възможности за правилна преценка на потребителя за услугата, която ползва, начините, по които той го консумира и къде точно отиват парите му.

„Блокчейн инфраструктурата би трябвало да помогне да се родят нови бизнес модели в енергийния пазар. Така например, електрическа зареждаща станция може да използва компютърен протокол на блокчейна и автоматизирани контракти за поръчка на електричество, както от соларните панели на покривите на един квартал или от енергийна борса, а след това да я достави до електрическа кола“, заявява в прес-съобщение Петер Гьонитцер, изпълнителен директор на Wien Energie. Що се отнася до енергийната компания, ползите от използването на блокчейн и смрт контракти също е видима – компаниите ще могат да оптимизират допълнително работните си процеси и оперативни разходи, тъй като ще могат да получат поглед над енергийните излишъци и пропуски при доставките.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари