Boston Dynamics научи роботите да си помагат един на друг

2
713

Boston Dynamics продължава да усъвършенства своите четириноги, напомнящи на кучета роботи и предложи новия модел SpotMini. Компанията публикува и интересен видеоклип, в който показа съвместната работа на тези роботи.

Клипът показва как първият робот се приближава до вратата. Осъзнавайки своята неспособност да я отвори, той извиква на помощ друг също такъв робот, но със специален манипулатор. Той се приближава, отваря врата и пуска навън първия робот, след което излиза и той.

И по-рано сме виждали роботи да отварят вратата, като натиснат дръжката на бравата. Всъщност, това е една от стандартните задачи от конкурса Darpa Robotics Challenge. Въпреки, че задачата изглежда лесна, далеч не всички роботи се справят.

Но сега за първи път се демонстрира подобен съвместен начин на работа, когато единият робот отваря вратата на друг и го пуска да излезе. Съвсем лесно можем да си представим група от подобни роботи, които си помагат един на друг, подобно на SWAT екип.

Към днешен ден, Boston Dynamics е собственост на японския телекомуникационен и технологичен гигант SoftBank. Компанията е специализирана в производството на реалистични роботи, напомнящи истински животни, които могат да бягат, скачат и правилно да реагират на външните условия и дразнители.

SpotMini за първи път бе представен през месец юни 2016 година. Първият модел приличаше на жираф с глава върху дълга сгъваема шия. Новата версия без глава излезе през ноември месец 2017 година.

А някои от тези роботи могат да се използват като домашен помощник.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари