fbpx
-4.2 C
София

Brave добавя допълнителни защити за поверителност в браузърите си

Най-четени

За да защити допълнително потребителите на браузъра си от нежеланото следене онлайн, Brave Software обяви в нова публикация в блога си, че ще добави нови защити за мобилната и настолната версия.

Така наречения „Bounce tracking“ е още една популярна техника, която уебсайтовете използват, за да следят посетителите си в мрежата. Самата техника работи чрез инжектиране на допълнителни ресурси от външни домейни към сайта, който потребителя посещава и този, към който бива препратен. С течение на времето тези междинни сайтове, които често основно служат единствено именно за проследяване на активността и поведението на потребителите, научават кои уебсайтове е посещавал даден потребител, което им позволява да извършват проследяване по начин, подобен на използването на бисквитки от трети страни.

Започвайки от версия 1.32 на Brave за настолни компютри, браузърът ще предпазва потребителите от техниката Bounce tracking, като автоматично ще разпознава кога те са на път да посетят известен домейн за проследяване, като ще блокира трафика към него, така че да пропуснат да бъдат отчетени от системите за проследяване, след което директно да посетят желаната от тях страница.

Новата функция за премахване на този вид проследяване на Brave Software понастоящем е налична в бета версиите на Brave, но скоро ще бъде разпространена за всички потребители.

С новата си функция за премахване на проследяването, Brave не само защитава потребителите от Bounce Tracking, но и от URL адреси за проследяване на други места в мрежата – в това число връзки в имейли с маркетингови цели и рекламни платформи.

За да установява кои URL адреси се използват за Bounce Tracking, компанията поддържа списък в GitHub, който е извлечен от комбинация от множество източници и съществуващи проекти с отворен код. Отделно, самата компания Brave Software също провежда собствена проучвателна дейност за URL адреси, проследяващи трафика и активността на потребителите.

Освен че автоматично блокира трафика към сайтовете за проследяване на онлайн поведението на потребителите, новата версия на браузъра Brave показва и предупреждения на потребителите, когато те са на път да проследят предполагаем сайт, който следи потребителската активност.

В допълнение към блокирането на тези проследяващи механизми в интернет, Brave Software работи и съвместно организацията W3C, за да помогне за стандартизиране на защитите срещу проследяване и отскачане, така че те да могат да бъдат приложени и в други браузъри, като компанията е склонна да предостави своите разработки в тази сфера и на партньори. По този начин Brave продължава активната работа по каузата си да създаде по-защитено и поверително за потребителите онлайн преживяване, което ги спасява от следенето на жадните за лични данни рекламодатели и платформи за управление на трафика и активността.

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
БегиМани
БегиМани
1 месец

Браво, браво!

Демокръси
Демокръси
1 месец

Докато не се криминализира това повсеместно следене и използване на лични данни всичко ще е само тичане след събитията. С кукитата се преборихме, вкараха bounce. С него ще се преборим, ще вкарат друго. А междувременно самите ОС пращат непрекъснато всевъзможни телеметрии за нас.

Желев
Желев
1 месец

Разработчиците на Brave упорито отказват да направят portable версии. Защо ли?! Защити?! Хайде, хайде, това е измама!

no more
no more
Отговор на  Желев
1 месец

Brave portable има и винаги е имало,не знам в кой свят се намираш с подобни изказвания……….никога не е късно човек да се изложи с тотална некомпетентност!

Нови ревюта

Подобни новини