Подобно на всичко друго, сайтовете в Интернет не са вечни и рано или късно те изчезват от лицето на WWW. Дали поради намалял интерес, цензура или по някаква друга причина, немалко страници, които сте посещавали преди десетина години днес ги няма. По данни, цитиран от VentureBeat, жизнения цикъл на една интернет страница е средно между между 44 и 100 дни. Все пак има и добри хора, като тези от Internet Archive, които се грижат за по-меланхолично настроените и с тяхната „машина на времето“, сайтът WaybackMachine може да видите такива неща, като например как е изглеждала Калдата или страницата на Google преди десет или даже петнадесет години и да се върнете към отдавна забравени спомени. И разбира се споменатата цензура, която за съжаление е все по-разпространена днес. Дали ще е сайт или изтрита отделна публикация, може да се пробвате и да завъртите колелото на времето и да се върнете обратно към нея. А с Brave, браузърът на създателя на JavaScript и един от основателите на Mozilla Брендън Айк, вече може да го направите още по-лесно.

С настоящата промяна, в Brave бива вградена специална система, засичаща появата на типичната грешка при посещение на несъществуващ сайт 404. Когато пред вас се появи такова едно съобщение за грешка, ще виждате надпис, който гласи: „Извиняваме се, страницата липсва. Искате ли да проверим, дали запазена нейна версия няма в Wayback Machine?“, при което ще се появява и бутон, с който с едно кликване ще може да отворите запазена версия на сайта.

„Мрежата е крехка. Точно, както държавите се въздигат и потъват, точно така и уебсайтовете на любимите ви новинарски организации, брандове, компании, правителства и т.н.“, пише в публикация в блога на Wayback Machine Марк Греъм, директор на инициативата.

 

„За последните 23 години, Wayback Machine е архивирал повече от 900 милиарда URL адреса и повече от 400 милиарда уебстраници, като продължава да добавя стотици милиони архивирани адреси всеки ден. Така, има голяма вероятност да успеете да достигнете „липсващите“ страници“, пише Греъм.

А освен грешка 404 (page not found), системата на Brave ще реагира и при засичане на грешки 502 (bad gateway error) и 408 (request timed out).


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари