Cambridge Analytica прекрати дейността си след скандала с изтичането на данни

0
643
Компанията Cambridge Analytica, която използва данни на потребителите на Facebook за проучване на техните политически предпочитания, взе решение да прекрати дейността си.

Както съобщава The Wall Street Journal, анализаторската компания Cambridge Analytica, която през 2016 г. работи с кандидат-президента на САЩ Доналд Тръмп, взе решение за прекратяване на своята дейност. Причината е загубата на клиенти и много съдебни дела, които са се появили след ситуацията. Компанията използва данните на потребителите на Facebook за определяне на техните политически предпочитания.

На Cambridge Analytica не помогна и фактът, че през март компанията уволни изпълнителният директор Александър Ника и обеща независимо разследване на ситуацията.

Спря да работи и дружеството SCL Group и SCL Elections, които работиха в САЩ и Великобритания.

При това, както отбелязва The Wall Street Journal, съществува вариант, при който Cambridge Analytica ще проработи под друго име. Това предположение идва от факта, че редица нейни ръководители едновременно са свързани и с други фирми.

Разследване по отношение на Cambridge Analytica се провежда едновременно и от The New York Times и британския Channel Four. На свой ред, The New York Times посочва, че Cambridge Analytica е получила данни за повече от 50 милиона потребители на Facebook. Те незаконно са предоставени на бивши служители на компанията.

Ръководителя на Facebook Марк Зукърбърг на 21 март призна грешката и увери, че всички програми, които са имали достъп до голям обем от данни ще бъдат внимателно проучени.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари