Canon монтира камери в китайските си офиси, които допускат само усмихнати служители

0
353

Технологичната компания Canon излезе с откровено дистопичен начин за справяне с проблема с обстановката на работното място: дружеството е инсталирало камери с технология за „разпознаване на усмивки“ с активиран ИИ в офисите на китайското си дъщерно дружество Canon Information Technology. Камерите позволяват само на усмихнати служители да влизат в офисите или да резервират срещи, като гарантират, че всеки служител ще бъде 100% в добро настроение по време на работа.

Този футуристичен подход, напомнящ на някои гротескни сцени от продукции като „Черното огледало“ и „Портокал с часовников механизъм“, подчертават как китайските компании искат да наблюдават и контролират своите служители до тревожна степен с помощта на AI и алгоритми. Фирмите следят кои промени служителите използват на своите компютри, за да оценят тяхната производителност, отделно се използват камери за видеонаблюдение, за да се установи колко време прекарват служителите в обедна почивка, като дори има проследяване на действията на служителите извън офиса с помощта на мобилни приложения.

Както заяви пред FT академикът от Кралския колеж в Лондон Ник Срничек: „Служителите не се заменят от алгоритми и изкуствен интелект. Вместо това, управлението на компаниите решава да заложи на тези технологии, като заместители на човешката динамика на работното място. Технологиите увеличават темпото на продуктивност на хората, които работят с машини, вместо обратното, точно както се случва по време на индустриалната революция през 18-ти век.“

Canon Information Technology всъщност обяви своите камери „за разпознаване на усмивките“ миналата година като част от набор от инструменти за управление на работното място, но изглежда технологията не е получила особено внимание. Всъщност фактът, че е била внедрена без особено много шум, илюстрира колко често подобни инструменти за наблюдение се приемат като част от нормалния работен пейзаж в Китай.

Въпреки че читателите на Запад понякога имат тенденцията да гледат на този тип наблюдение, описан от FT като чуждо явление, страни като САЩ и Великобритания са също толкова виновни. Amazon е може би най-добрият пример за тази динамика: компанията е известна с това, че изцежда цялата енергия на своите служители в складовете си за сметка на тяхното здраве и дори класира производителността им с помощта на алгоритми.

Такова съвременно наблюдение не се ограничава само до работни места със силно рутинна и физическа работа – много модерни софтуерни пакети като Microsoft 365 идват с вградени инструменти за наблюдение на действията. И тъй като повече хора работят от домовете си заради пандемията, все повече компании използват тези функции от страх да не загубят контрола над своите служители – или просто винаги са искали да използват тези инструменти, но сега пандемията им даде удобен повод за това.

С други суми, камерите за разпознаване на усмивките с изкуствен интелект в много отношения са едни от най-безобидните видове технологии за наблюдение. Те имат предимството, че са очевидни. Други системи за контрол и наблюдение на персонала са много по-фини и вероятно вече са част от офисите ни.

1 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари