25.3 C
София

Canon потвърди, че мащабна хакерска атака е компрометирала системите им

Най-четени

Изглежда, че производителят на фото и принтерна техника Canon се е превърнал в най-новото дружество с висока популярност, станало жертва на хакерска атака с искане на откуп, която е извадила от строя техните имейл сървъри, официалният им уебсайт в САЩ и различни вътрешни приложения.

На 5 август информационният отдел на Canon е изпратил писмо до служителите, в което се обяснява, че компанията страда от „широко разпространени проблеми със системите, засягащи множество приложения, екипи, имейл и други системи“, но не предлага допълнително обяснение.

Към тази дата уебсайтът на Canon в САЩ също е неактивен и при посещаването му излиза съобщение, което изглежда предполага, че се извършва рутинна поддръжка или актуализация на системата.

Въпреки това, изглежда, че според информация от популярния технологичен портал Bleeping Computers, масова рансъмуер атака е отговорна за текущите проблеми на Canon. Според портала, в обръщението на хакерите към компанията се казва следното:

„Ние хакнахме вашата мрежа и сега всички файлове, документи, снимки, бази данни и всички други важни данни са безопасно криптирани с надеждни алгоритми. Не можете да получите достъп до файловете в момента. Но не се тревожете. Можете да ги върнете!“, се чете в бележката за откуп.

Инцидентът доведе до прекъсвания в услугите на компанията по целия свят, които продължават вече няколко дни, като попречи на потребителите да качват данни за упражнения в платформата Garmin Connect и да използват услугата FlyGarmin.

Maze ransomware – вирусът, използван за атаката над Canon, преди това е използван за криптиране и кражба на данни на други компании, включително и LG, Xerox, Gognizant и други.

В много случаи хакерите използващи този тип атаки събират значителен обем от данни от целевата организация, които да използват като коз по време на преговорите за откуп. В случая на Canon хакерите твърдят, че са откраднали 10TB данни с чувствителна информация от базите данни на компанията.

„Освен това изтеглихме много чувствителни данни от вашата мрежа, така че в случай, че не се свържете с нас възможно най-скоро, тези данни ще бъдат публикувани онлайн“, се казва в бележката за откуп.

„Ако не се свържете с нас след три дни, ще публикуваме информация за компрометирането в множество публични уеб сайтове и след 7 дни цялата изтеглена информация.“

Докато използваният метод за атакуване е разкрит, хакерите не разкриват своите искания за откуп, количеството криптирани устройства, нито показват извадки от откраднатите данни.

По-късно, компанията Canon потвърди атаката, съобщавайки следното:

„Canon USA, Inc. и нейните дъщерни дружества разбират важността на поддържането на оперативната цялост на нашите системи. Достъпът до някои системи на Canon понастоящем не е възможен в резултат на нарушаване на работата им.“

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Sony WF-1000XM4 – най-добре звучащите шумопотискащи безжични слушалки

Новите шумопотискащи слушалки от висок клас на Sony бележат голям напредък спрямо предишното поколение на марката, но и спрямо конкуренцията. Това са Sony WF-1000XM4....

Подобни новини