През август тази година, японската компания Canon съобщи за сериозен срив в мрежата им, засегнал image.canon и много от уебресурсите им. Макар и по това време да не беше потвърдено от самата компания, по информация на Bleeping Computer, мрежата на компанията е станала жертва на киберпрестъпната група на Maze. И макар и сривът да съвпада като време с атаката, Maze твърдят, че двата инцидента не са свързани. По изнесената от Bleeping информация стана също ясно това, че хакерите са успели да откраднат десет терабайта данни от Canon. Два дена по-късно, Bleeping се сдобиват с писмо на компанията, с което Canon алармира своите служители, че са станали жертва на кибератака. През миналата седмица станаха ясни и други подробности около инцидента.

На четвърти август Canon откриват, че между 20.07. и 06.08 неизвестна страна е успяла да достигне мрежата на компанията. С този си достъп, хакерите са успели да достигнат файлове, в които с съдържа информация за настоящи и бивши служители на компанията от 2005 до 2020, както и на страни, свързани с тях. Сред откраднатата информация присъстват имена, дати на раждане, номера на социални осигуровки, номера на шофьорски книжки, номера на банковите им карти, електронни подписи и др. Настоящата новина се явява не само признание за открадната от системите на компанията информация, но и официално признание за осъществена атака към тях.

Самите Maze обявиха по-рано тази есен, че прекратяват своята дейност. Според специалисти, тяхното място вече е заето на киберпрестъпната сцена от групировка с името Egregor.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари