Може и Amazon да са господари на облака, но Microsoft не престава да подобрява достъпността и спектъра от предложения с Azure. Нещо повече, със Сатя Надела компанията проявява учудваща диалогичност със света на открития код – поведение, нечувано при Стив Балмър. Но, разбира се целта оправдава средствата, а целта тук е ясна – разширяване на властта на Microsoft в облака. Само в последния месец, компанията анонсира входа на Линукс контейнеризацията в Windows Server, както и по-лесния достъп на Линукс разработчици до облака на компанията. Заедно с това, Microsoft показа, че иска да е приятел и с големия си конкурент, след като анонсира инициатива, която ще направи по-лесен живота на разработчиците от средата на Azure да пренасят своите проекти от и към AWS. Може и на Ричард Столман да не му харесва това, но сътрудничеството между Microsoft и света на открития код продължава с пълна сила, за което и свидетелства анонсиран нов проект от Canonical, автори на най-популярната Линукс дистрибуция и един от предпочитаните избори за облака и дейта центровете, Ubuntu. Компанията обяви, че ще представи специална версия на ядрото на тяхната операционна система, което да е съвместимо със средата на Azure.

Тази версия на ядрото ще е с 18% по-малка от стандартната големина и ще включва нови характеристики, като NAPI и Receive Segment Coalescing, поддръжка за Accelerated Networking in Azure и др. Така, всеки образ на Ubuntu, влязъл в портала на Azure от началото на септември вече ще е задвижван от специалното ядро на Ubuntu за Azure.

„Ubuntu отдавна е предпочитан избор за Линукс инстанциите в Azure. Продължаващото ни партньорство с Microsoft дава страхотни резултати, като поддръжката на последните характеристики в Azure, поддръжката на SQL Server за Линукс, BASH в Windows, Ubuntu контейнеризация с Hyper-V изолация в Windows Server и Windows 10 и още много“, посочват от Canonical в анонса за специалните ядра за Azure.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари