Canonical напредна с универсалните пакети snap, които работят в различни Linux дистрибуции

6
68

Canonical съобщи, че е готова технологията за създаване на самостоятелни snap пакети, които могат да работят извън средата на Ubuntu. Освен в Ubuntu, новите snap пакети могат да се използват във Fedora, Arch Linux и Debian, а самият програмен пакет snap се позиционира като универсален формат за приложения, които не са свързани чрез зависимости с останалите елементи на дистрибуцията. Сега се проверява съвместимостта с CentOS, Elementary, Gentoo, Linux Mint, openSUSE, OpenWrt и RHEL.

 

С помощта на snap пакетите се реализират програми, които работят по еднакъв начин във всички Linux дистрибуции. В тях са включени необходимите библиотеки и компоненти, а приложенията работят в собствени изолирани среди, които са отделени от операционната система. Графичните приложения имат пълен достъп до OpenGL и графичната подсистема. Предоставен е пряк достъп до X Server, без никакви допълнителни софтуерни слоеве.

Инсталирането на snap пакетите става чрез каталога Snap store (apps.ubuntu.com/cat) с помощта на уеб-интерфейс или от командния ред. Snap store прилича на традиционните пакетни мениджъри, но предлага различни версии на една и съща програма.

Подготвянето и разпространяването на snap пакетите е многократно по-лесно от от поддръжката на традиционните deb и rpm пакети.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
cybercopMelmak ®ftf8BOYSSSSS Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
cybercop
cybercop

Дано това стане. Да можеш да инсталираш която искаш версия на приложение в която искаш дистрибуция при това в изолирана среда при недостигано до момента равнище на сигурност е идилия за повечето Linux потребители, която е на път да се осъществи. Има и такива, които са против това, но, техните доводи са от типа „Трябва да ви е гадно“. С други думи, не по логични от мотивите на веганите да не ядат мед, защото го е докосвала пчела.

Melmak ®
Melmak ®

Цитат: Има и такива, които са против това, но, техните доводи са от типа „Трябва да ви е гадно“. С други думи, не по логични от мотивите на веганите да не ядат мед, защото го е докосвала пчела. Не мисля. 🙂 Аз съм против, защото тази концепция не работи добре. В Mac и PC-BSD е направена по подобен начин. Само дето там няма изолация. Да си чул хвалби, колко е страхотна и незаменима? Ако успеят ще се появи поредната технология, която не я щем, но трябва да се съобразяваме /както FLASH/. Но все пак дано стане, след като има толкова… Виж още »

cybercop
cybercop

Тук не става въпрос за съобразяване, а за възможност. Може цял живот да не инсталираш нито един Snap пакет. Но, когато ти се наложи, да можеш свалиш точно която версия на което приложение искаш и да го инсталираш. Без да се интересуваш, дали ще е съвместимо с останалите пакети в системата ти. Аз в момента разполаган със Snapy инсталатор. И, тези няколко пакета с нищо не променят работата на системата ми. Просто го имам и, мога да го ползвам, когато си поискам. Нито Debian ще се откаже от APT, нито Fedora от DNF. Но, още един, при това доста минималистичен… Виж още »

Melmak ®
Melmak ®

Връщат се към стари идеи, преди всичко. Поставянето на зависимости в пакетите е грешка. В Mac ми се е случвало acrobat reader да заема 600MB. При Снапи няма да е много по-различно. Като почнат да се обновяват става отвратително. Но и нещо още по-важно – тази система се дублира по функционалност със сега съществуващите библиотеки и пакетни системи. Стремят се да избегнат недостатъците им, като ги заобиколят, но това ще е равностойно на изместване. Някои производители и особено комерсиалните ще минат само на нея. Случи ли се това, няма лесно отърване. А имаше и по-хубав път, да направят по-съобразени откъм… Виж още »

ftf8
ftf8

Flatpack не е ли по-добър вариант в който да инвестират? Не знам, защо Canonical трябва винаги да имат тяхна алтернатива на вече готови неща ( в някои случаи по-добри). Примерно Mir при положение, че най-вероятно ще се ползва само в Убунту, а и не ми е ясна там ситуацията каква е със затворените драйвери. Тия пакети са доста практични за отделни програми, но не виждам как ще бъде приложено за всички програми в системата. Примерно LibreOffice е с размер 1.2GB(поне така го помня) а по принцип заема около ~220MB Deb пакета, а xdg-app е още по-малък. Но според мен не… Виж още »

BOYSSSSS
BOYSSSSS

Предпочитам Flatpak и AppImage.