Canonical напредна с универсалните пакети snap, които работят в различни Linux дистрибуции

6
129

Canonical съобщи, че е готова технологията за създаване на самостоятелни snap пакети, които могат да работят извън средата на Ubuntu. Освен в Ubuntu, новите snap пакети могат да се използват във Fedora, Arch Linux и Debian, а самият програмен пакет snap се позиционира като универсален формат за приложения, които не са свързани чрез зависимости с останалите елементи на дистрибуцията. Сега се проверява съвместимостта с CentOS, Elementary, Gentoo, Linux Mint, openSUSE, OpenWrt и RHEL.

 

С помощта на snap пакетите се реализират програми, които работят по еднакъв начин във всички Linux дистрибуции. В тях са включени необходимите библиотеки и компоненти, а приложенията работят в собствени изолирани среди, които са отделени от операционната система. Графичните приложения имат пълен достъп до OpenGL и графичната подсистема. Предоставен е пряк достъп до X Server, без никакви допълнителни софтуерни слоеве.

Инсталирането на snap пакетите става чрез каталога Snap store (apps.ubuntu.com/cat) с помощта на уеб-интерфейс или от командния ред. Snap store прилича на традиционните пакетни мениджъри, но предлага различни версии на една и съща програма.

Подготвянето и разпространяването на snap пакетите е многократно по-лесно от от поддръжката на традиционните deb и rpm пакети.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари