fbpx
13.2 C
София

Canonical праща предупреждение към активист, EFF – реагира: не знаели закона

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Canonical, компанията създала и поддържаща популярната операционна система Ubuntu изпрати писмо на интернет активист да промени адреса на своя сайт и да премахне логото на Ubuntu от него, тъй като ползва името и логото на операционната система в разрез с политиката на компанията за ползване на защитените с авторско право елементи. За това разказва Джон Бродкин от Ars Technica.

В какво се състои проблема? Въпросният активист е всъщност, подобно на хората от Canonical, радетел за популяризирането на свободата във виртуалното пространство. Мика Лий (Micah Lee) технолог във Фондация „Електронни граници“, ръководител на проекта HTTPS Everywhere и главен технологически мениджър на Freedom of the Press Foundation му направило впечатление, че когато ползваш в Ubuntu инструмента за търсене в системата, тя търси и в Интернет. Възмутен от това, че Canonical по този начин излага данните на потребителите на Ubuntu на риск, Лий решава да направи сайт – Fix Ubuntu (от англ.: „оправете Ubuntu“).

„Ако сте потребител на Ubuntu“, пише Лий на своята страница, „и използвате настройки по подразбиране на системата, всеки път, когато пишете нещо в Dash (за да отворите приложение или търсите файл на компютъра си), параметрите за търсенето ви биват препращани към редица външни страни, някои от които ви изпращат реклама. По подразбиране Ubuntu трябва да защитава конфиденциалността на вашите данни“, пише той и предоставя код, който потребителят да копира и изпълни, за да деактивира препращането на данните, които попълвате в Dash към Интернет.

Хора от Canonical забелязали сайта и му пратили имейл, в който го карат да махне защитените с авторско право елементи – името на операционната система (от URL-адреса) и логото на Ubuntu – от сайта си. В политиките на компанията е ясно записано, че елементите не могат да се ползват за комерсиални цели, какъвто сайта не е. Именно това разгневило Лий. Той махнал логото от сайта си, но добавил на страницата и гневно уведомление:

„Забележка: Ако сте 1) пълен идиот; 2) адвокат; или 3) и двете заедно, моля знайте, че този сайт не е свързан или одобрен от Canonical Limited. Сайтът критикува Canonical относно някои нарушаващи конфиденциалността на данните характеристики на Ubuntu и учи потребителите как да ги поправят“, пише Лий.

Ars коментират, че реално Canonical интерпретират доста свободно политиките си за спазване на използването на търговската си марка, след като има сайтове към които подобни искания не са отправяни. По думите на Лий, компанията в случая не се държи като такава, която защитава свободата.

Фондация „Електронни граници“ (Electronic Frontier Foundation, EFF), на свой ред е изпратила писмо до Canonical. В него, един от адвокатите на фондацията – Дениъл Нейзър – пояснява, че отправената им молба към Лий всъщност не е подкепена от правилата на законите, защитаващите запазените марки и влиза в нарушение с нормите определящи свободата на словото. „Сайтът критикува Canonical относно някои характеристики на Ubuntu, които господин Лий смята, че подкопават конфиденциалността на потребителя и учи хората как да се справят с това. В законодателството е ясно изразено чрез Първата поправка, че се защитава използването на защитени с авторско право запазени марки и логотипи в некомерсиални сайтове, които критикуват или коментират корпорации и продукти. Сайтът на господин Лий е ясен пример именно за подобен обект, на платформата, на който има защитено от закона слово. Нито господин Лий, нито който и да е друг член от обществото трябва да търси разрешението ви преди да се заеме с изразяването на подобна, защитена от Конституцията позиция“, пише Нейзър.

От Canonical са отказали коментар по случая пред Ars Technica.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини