Cassini откри в спътника на Сатурн условия за съществуване на живот

4
28

На 13-ти април вечерта NASA проведе пресконференцията Ocean Worlds, посветена на океаните в Слънчевата система и обяви за направеното от космическата сонда Cassini важно откритие.

Данните, изпратени от Cassini показват, че на Енцелад – спътника на Сатурн, протичат процеси, необходими за възникването на живот. В океана под ледовете на Енцелад бе открит водород и хидротермални източници. Информацията бе публикувана в списание Science.

Откритието бе направено при изследването на спектралния анализ на течността, изхвърляна от пукнатините в ледената повърхност на спътника, което показва, че под ледовете има океан. Тези данни бяха получени от Cassini през есента на 2015 година, когато сондата прелетя точно през водната струя на спътника.

В течността бяха открити водородни молекули, показващи, че на дъното на океана на Енцелад протичат геотермални процеси, подобни на земните. Казано по друг начин, през пукнатините излиза топла вода във вид на гейзери.

Учените на NASA считат, че водородът в океана би могъл да се използва от микроорганизми (ако ги има) за получаване на енергия чрез реакция с разтворения във водата въглероден диоксид. Досега на Енцелад бяха открити четири от шестте от най-важните елементи за наличието на живот – въглерод, водород, азот и кислород. Последното откритие допълва основните елементи на дървото на живота.

На конференцията бе съобщено и за друго откритие – Хъбъл показа гейзери и на спътника на Юпитер – Европа. Към Европа ще лети сондата Clipper, която ще изучи водните струи на повърхността на спътника.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещя коментар
4 Автори на коментарите
NopeOceanic815asdasdKuku Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Kuku
Kuku

Mahnete taq reklama na samsung be izrodi

asdasd
asdasd

*Laughs in adblock*

Nope
Nope

Даа и аз тея нахалните реклами ги търпя ама не за дълго….

Oceanic815
Oceanic815

„Досега на Енцелад бяха открити шестте от най-важните елементи за наличието на живот – въглерод, водород, азот и кислород. “

Броя, броя и все 4 ги изкарвам тия описаните елементи 🙂