Cello: език за програмиране на живи клетки

1
104

Това е нов програмен език, подобен на езиците за програмиране на компютрите, който може да се използва за създаване на биологични логически схеми, функциониращи директно в живите клетки. С помощта на Cello засега са създадени най-простите биологически вериги, но в близко бъдеще те ще са основата за създаване на сложни схеми и вериги, които ще дадат възможност на микроорганизмите да диагностицират някои заболявания, самостоятелно да произвеждат необходимите лекарства, а след това да се самоунищожават.

 

Тази технология може да се използва не само в медицината, а и в селското стопанство. Посевите могат да бъдат обработени с програмирани бактерии, които самостоятелно произвеждат инсектициди при откриване на вредители.

 

„За програмирането на бактериите се използва обикновен текстов език за програмиране и писане на сорс код, какъвто се използва за програмирането на процесори и компютри“ – каза Кристофър Войт (Christopher Voigt), професор от Масачузетския институт. „Текстът на тези програми се превръща в ДНК последователност, която се синтезира с помощта на всеки от многото познати към днешен ден методи и след това се помества във вътрешността на живата клетка“.

Войт и неговите колеги вече създадоха с помощта на програмния език Cello няколко биологични логически вериги, които превръщат бактериите в чувствителни сензори за осветеност, температура, киселинност, концентрация на кислород и други параметри от околната среда. Тяхната най-голяма биологична логическа схема е съставена от 12 хиляди ДНК елемента.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
mIRCata Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
mIRCata
mIRCata

Снимките – миниатюрни, не може да ги разбере човек какво са. А, ако иска да прегледа статията в оригинал, че да ги види – източник няма………………