fbpx
16.4 C
София

CEO-то на TikTok: Служителите на ByteDance в Китай все още имат достъп до някои американски данни

Най-четени

Главният изпълнителен директор на TikTok Шоу Зи Чу заяви пред американските законодатели днес, че базираните в Китай служители на компанията майка зад приложението – ByteDance все още могат да имат достъп до някои американски данни от приложението, но добави, че това няма да е така, след като бъде завършен планът за намаляване на риска, наречен „Проект Тексас“.

Размяната на мнения е важна, защото засяга същността на опасенията на американските служители относно собствеността на TikTok, а също така показва колко сложно и продължително може да бъде отделянето на приложението от китайската му компания майка.

Законодателите и служителите на разузнаването на САЩ се опасяват, че данните на американските потребители могат да попаднат в ръцете на китайското правителство чрез ByteDance. Това е така, защото китайското законодателство позволява на правителството да получава вътрешна информация от базирани там компании за предполагаеми цели, свързани с националната си сигурност, съобщава CNBC.

По време на дългоочакваните показания на Шоу Зи Чу пред Комисията по енергетика и търговия на Камарата на представителите републиканецът Боб Лата от окръг Охио, попита Чу дали някой служител на ByteDance в Китай в момента има достъп до американски данни.

„След приключването на проекта „Тексас“ отговорът ще е „не“. Днес все още има някои данни, които трябва да изтрием.“

отговори Чу

По-късно по време на изслушването, в размяна на реплики с републиканеца Тим Уолбърг от щата Мичиган, Чу отрече че TikTok споделя американски данни с Китайската комунистическа партия, като заяви, че TikTok е „частен бизнес“, който, подобно на много други, разчита на „глобална работна сила“.

В отговор на молба за коментар миналата седмица относно забележка, направена в статия на Wall Street Journal, че TikTok представлява китайска шпионска операция, говорител на TikTok заяви в изявление, че в твърдението няма нищо вярно.

Говорителят добави:

„От октомври 2022 година всички нови данни за потребителите от САЩ се съхраняват изключително в Oracle Cloud Environment, като защитените данни са напълно недостъпни за което и да е чуждо правителство. Тези данни се управляват изключително от U.S. Data Security – дъщерно дружество на TikTok, съставено от американски граждани, ръководено и намиращо се в Америка, чиято единствена цел е да защитава интересите на националната сигурност на САЩ чрез защита на данните на американските потребители и предотвратяване на външни манипулации на нашите системи.“

От TikTok заявиха днес, че проектът „Тексас“ вече е в действие, но има много стъпки до неговото завършване. Това включва изтриване на данни от сървърите на TikTok в Сингапур и Вирджиния – процес, който започна миналата седмица. Данните на тези сървъри са такива, че теоретично все още могат да бъдат достъпни от базираните в Китай служители на ByteDance за момента.

Според TikTok след изтриването на тези данни служителите вече няма да имат достъп до данните на американските потребители на приложението.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини